20-01-2019

Gezondheid en Zorg met digitale ondersteuning" door heel het land tijdens de e-healthweek 2019

Hoe kan mensgerichte technologie in de zorg de kwaliteit verhogen en werkdruk verlagen?

Van 21 t/m 26 januari 2019 vindt de e-healthweek plaats in Nederland. De week waarin de toekomst van de zorg extra aandacht krijgt. Minister Bruno Bruins trapt de week af tijdens de e-healthweekopeningsmanifestatie ICT&Health op maandag 21 januari 2019 in Den Haag.

Veranderen naar toekomstgerichte zorg gebeurt vooral in het land. Daarom zijn er de komende week maar liefst 300 partners door heel Nederland die hun deuren openzetten. Om met ruim 260 activiteiten (georganiseerd voor zorgprofessionals en burgers/patiënten) te laten zien, doen en ervaren, wat de meerwaarde van e-health is.

E-health gaat om het gebruik van mensgerichte technologie die zorg ondersteunt. Denk aan een VR-bril om te leren met angsten om te gaan. Hartslag en bloedwaarden thuis meten, waardoor je niet naar het ziekenhuis hoeft. Of een eigen patiëntendossier waar alle medische gegevens voor je zelf beschikbaar zijn.

Wat er kan met deze toepassingen zijn we samen aan het ontdekken met alle betrokkenen. Van patiënt tot minister, van verzekeraar tot verpleegkundige. We zien dat:

  • Patiënten direct toegang krijgen tot uitslagen, informatie op maat en begrijpelijk, waardoor informatie leidt tot een gelijkwaardige dialoog en dus meer eigen regie
  • Mensen langer thuis blijven wonen door technologische aanpassingen in hun huis en door gebruik te maken van een digitaal platform waar zijzelf met hun mantelzorgers en zorgprofessionals kunnen overleggen.
  • Mensgerichte technologie de zorgprofessional kan ontlasten. Zoals een robot waardoor mensen weer zelfstandig kunnen eten. Of controle van medicijnen via een collega die meekijkt via een tablet, in plaats van dat er iemand mee moet lopen. Zo draagt e-health ook bij aan de oplossing van het tekort aan zorgpersoneel.

Wat gebeurt er in de e-healthweek?

Dit jaar staat vooral centraal: hoe kunnen we ervoor zorgen dat goede toepassingen breder in Nederland gebruikt kunnen worden? Er is ook veel aandacht voor digitale vaardigheden, zodat patiënten én zorgverleners, echt zelf leren omgaan met de digitale vernieuwing. In tal van workshops, demonstraties, masterclasses en netwerkbijeenkomsten delen mensen hun praktijkervaringen. Er is een heel veelzijdig aanbod dat altijd wel aansluit bij iemands interesse of situatie.

Geïnteresseerd? Kijk op de website www.ehealthweek.net wat er in Nederland allemaal te zien, doen en ervaren is! Wij hebben voor het gemak een bijlage gemaakt met een kleine selectie activiteiten.

Meer informatie en contactgegevens:

Indien gewenst kunnen wij voor u contact leggen met activiteiten of sprekers over e-health.

Irene Heikens, project coördinator e-health ECP 06-31974159 of irene.heikens@ecp.nl Lea Bouwmeester, senior adviseur e-health ECP 06-18305848 of lea.bouwmeester@ecp.nl

Hoofdpartners e-healthweek De e-healthweek is een initiatief van ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, en wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS, het ministerie van EZK, ZonMw, Zorgverzekeraars Nederland, ICT&health, Zorg van NU en Health Holland.