24-09-2014

Genomineerden bekend Mens & ICT Award

Deze Mens & ICT Award die ECP dit jaar voor de eerste keer uitreikt, is bedoeld voor een organisatie/ project / toepassing dat op dit moment door een ICT-toepassing een zichtbaar en aantoonbaar positief en blijvend effect teweegbrengt op mens en maatschappij. ECP wil met deze award de potentie van ICT benadrukken en onder de aandacht brengen.

Juryvoorzitter Eppo van Nispen tot Sevenaer (Directeur CPNB): “Onder de genomineerden bevonden zich veel fantastische ideeën. De een specifiek voor een segment binnen onze maatschappij, de ander weer voor een veel bredere groep. Maar ieder met enorme invloed op de hele keten. Stuk voor stuk zijn het schitterende, kleurrijke en leerzame  projecten. We hebben als jury genoten en zijn trots op deze goede initiatieven.”


De genomineerden:

Digitale Delta
“Een unieke manier om de strijd met het water aan te gaan”, aldus de jury.  Het project Digitale Delta voegt de gegevens over regenval, waterstanden, waterkwaliteit, dijksensoren, voorspellingsmodellen etc. uit verschillende waterprojecten samen en maakt deze eenvoudig beschikbaar. Deze grote hoeveelheden (big) data bieden een schat aan waardevolle informatie: het voorkomt bijvoorbeeld dat we verdrinken. Het project is relevant voor Nederland, als waterland, maar heeft ook potentie om in de toekomst bruikbaar te zijn voor andere landen.

GoOV
“Leuk, slim, prettig en absoluut van toegevoegde waarde”, meent de jury. GoOV biedt een app aan mensen met een verstandelijke of cognitieve beperking die hen helpt om veilig en (zo) zelfstandig (mogelijk) te reizen met het openbaar vervoer. GoOV is simpel en intuïtief te gebruiken en begeleidt de reiziger van deur tot deur met looproutes, actuele OV-informatie en indien nodig een noodknop om hulp in te schakelen. De toepassing draagt bij aan sociale participatie en bespaart kosten voor ander vervoer van deze specifieke doelgroep.

Wehelpen
“Een oplossing voor een breed maatschappelijk probleem: individualisering”, stelt de jury. WeHelpen is een online marktplaats voor het vinden en verbinden, organiseren en delen van hulp. Hierdoor ontstaat een krachtige infrastructuur die bijdraagt aan een samenleving waarin elkaar helpen vanzelfsprekend is. Het creëert sociale cohesie in een samenleving die steeds individueler wordt. 
Daarnaast past met de marktplaats-gedachte helemaal  in de ophanden zijnde ‘sharing economy’.