23-03-2023

Vandaag in de spotlight: e-mail

You’ve got mail!

In 1971 verstuurde softwareontwikkelaar Ray Tomlinson het allereerste tekstbericht van de ene computer naar de ander via ARPANET, de voorloper van het internet. Door het versturen van dat onschuldige berichtje creëerde hij eigenhandig ‘e-mail’ nog lang voordat het wereldwijde web bestond. Dat maakt e-mail een van de oudste internet applicaties die nog steeds grootschalig gebruikt wordt.
Voordat je elektronische berichten tussen verschillende computers kon sturen was het al mogelijk voor gebruikers die op eenzelfde computer waren aangesloten om berichten uit te wisselen. Dat gebeurde in het programmaatje Sndmsg (Send message), dat Tomlinson uitbreidde. Om de naam van de persoon en de naam van de computer waarop ze waren aangesloten te scheiden had hij een special symbool nodig. Hij koos het weinig gebruikte @-teken. Ook leidde hij de ontwikkeling van de standaarden voor de velden van, onderwerp en datum die tegenwoordig nog steeds in elk e-mailbericht voorkomen.

25 jaar ECP

ECP bestaat 25 jaar, reden voor een stap terug in het digitale tijdperk! De komende maanden staan we stil bij belangrijke digitale gebeurtenissen en trends van de afgelopen kwarteeuw. Dit doen we door in gesprek te gaa... + Meer over 25 jaar ECP