16-01-2013

Facebook introduceert een nieuwe zoekdienst: Sociogram.

Facebook Sociogram (ofwel Facebook Graph Search) bestaat uit een zoekbalk boven aan de Facebookpagina. Facebook-gebruikers kunnen hiermee publiek gedeelde informatie op Facebook of informatie die met hem/haar is gedeeld doorzoeken. Hierdoor wordt het mogelijk om door al je contacten te navigeren en om nieuwe contacten te leggen door te zoeken naar personen, plaatsen of hobbys. Alles wat de Facebook-gebruiker zelf heeft gedeeld is daarmee ook vindbaar voor anderen. De nieuwe dienst is recent geïntroduceerd onder een kleine groep Facebook gebruikers in de Engelstalige regio’s.

 

De dienst is in Nederland nog niet beschikbaar, maar dat zal niet lang meer duren. Men kan zich alvast op de wachtlijst plaatsen om tot de eerste te behoren om de dienst uit te proberen. Hoewel er nog niet veel duidelijkheid is over de precieze werking, is het wel duidelijk dat deze nieuwe dienst privacye-vragen gaat oproepen: hoe makkelijk is je informatie nu te vinden en wat betekent dat precies?

 

Facebook heeft aan het Europese Insafe netwerk aangegeven dat zij zullen zorgen voor extra bescherming van minderjarigen. Minderjarigen zullen hooguit in staat zijn om hun gegevens zoekbaar te maken voor vrienden van vrienden. In het Insafe netwerk, waar Digibewust – ondergebracht bij ECP – onderdeel van is, zijn daarover desalniettemin zorgen geuit: vrienden van vrienden betekent in veel gevallen nog steeds duizenden mensen en bovendien zijn er ook een heleboel jongeren die hebben gelogen over hun leeftijd (want je mag officieel pas vanaf 13 jaar op Facebook) en voor hen vervalt deze speciale bescherming dus sowieso.

 

Tijdens de eerstvolgende Insafe meeting (in maart 2013) is Facebook aanwezig om vragen te beantwoorden over deze kwestie. Uiteraard houdt Digibewust u hiervan op de hoogte.