02-09-2017

Expert gezocht voor cybercrimeontbijtjes

Met Alert Online voor deur zijn ECP en Veiliginternetten.nl druk bezig om met een aantal gemeenten in Nederland de zogenaamde Cybercrime ontbijtjes te organiseren voor ondernemers in die gemeenten. De meeste ontbijtjes vinden plaats in de week van 10 oktober tijdens de Week van de Veiligheid.

Versterk digitale cybersecurity kennis en skills in uw gemeente

Overheden en grote bedrijven investeren al langer in hun digitale beveiliging. Cybercriminelen richten hun pijlen daarom steeds vaker op ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Bijvoorbeeld met ransomware, het op afstand ‘gijzelen’ van informatie in uw bedrijfsnetwerk. Ook fraude met digitale betalingen komt steeds vaker voor. Schade is vaak ingrijpend terwijl het vergroten van cyberveiligheid, ook zonder grote investeringen kan. Tijdens de Week van de Veiligheid en tevens Alert Online kunnen gemeenten het onderwerp cybersecurity voor ondernemers in hun gemeente onder de aandacht brengen door het organiseren van Cybercrime ontbijtjes. Het Cybercrime ontbijtje is een interactieve bijeenkomst, waar veel ruimte is voor het delen van ervaringen, het stellen van vragen en ontmoeting. ECP – met het landelijke online informatieplatform Veiliginernetten.nl/zakelijk helpt graag bij het organiseren van dit ontbijtje door een cybersecurity expert beschikbaar te stellen.

Cybersecurity expert aan het woord

In ongeveer 1 uur leert een cybersecurity expert ondernemers over cybercriminaliteit en cybersecurity. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld de verschillende soorten cybercrime, de motieven er achter en waarom ‘er is bij het MKB niet te halen’ een mythe is. Maar uiteraard ook wat ondernemers kunnen doen en laten om hun digitale beveiliging op orde te krijgen en houden. De presentatie is vooral bedoeld voor ondernemers en niet-techneuten. Technisch jargon wordt zoveel mogelijk vermeden zodat het voor iedereen begrijpelijk is. Doel van de presentatie is dat ondernemers na afloop digitale beveiliging als vast punt op hun agenda hebben staan, zij regelmatig nadenken of deze op orde is en inzien dat aandacht geven aan digitale beveiliging zelfs commerciële kansen kan bieden. Daarnaast krijgen ondernemers handvatten waarmee zij verbeteringen kunnen doorvoeren.

Programma

De gemeente draagt zorg voor de locatie (en de koffie en broodjes), (het uitnodigen van) de deelnemers (ondernemers, vertegenwoordigers politie, gemeente) en faciliteiten als internetverbinding, beamer, etc. Een voorbeelduitnodiging voor ondernemers is beschikbaar. Ook kunnen gemeentes voor het aantal deelnemers aan het ontbijt gratis goodiebags opvragen met daarin wat informatie. Het Cybercrime ontbijtprogramma kan er als volgt uit zien: 07.15 uur Inloop met ontbijtbuffet 07.30 uur Welkom en introductie door de burgemeester of wethouder 07.40 uur – Interactieve presentatie, met animatiefilms, cijfers en feiten, bruikbare ‘tips en trics’ – Gelegenheid tot het stellen van vragen of het delen van praktijkervaringen – Afspraken maken om cybercrime zoveel mogelijk te voorkomen 08.30 uur Kennismaken met vertegenwoordigers van politie, gemeente, [openbaar ministerie] en andere ondernemers 08.45 uur Afsluiting Uiteraard kan het programma naar eigen wens en inzicht worden aangepast.