26-01-2018

Eerste duale hbo-opleiding cloud engineering in Nederland

Bedrijfsleven en onderwijs hebben elkaar helemaal gevonden bij de invulling van een nieuwe opleiding cloud engineering en zijn daar razend enthousiast over. Een gesprek met Michel Dingarten van Hogeschool Utrecht en ondernemer Frans ter Borg. “Onze sector kampt met een groot tekort aan gekwalificeerd personeel”, vertelt Frans ter Borg, directeur van Quanza Engineering en voorzitter van de Cloud IT Academy, een stichting van bedrijven en brancheorganisaties uit de cloud industrie. “Dat is een ernstige bedreiging voor de spectaculaire groei van onze branche. Vanuit het bedrijfsleven willen we graag actief bijdragen aan de opleiding van jonge IT’ers.” “En daar zijn wij blij mee”, vult Michel Dingarten, waarnemend directeur Instituut voor ICT bij Hogeschool Utrecht, aan. “Als Hogeschool zijn we steeds op zoek naar manieren om ons onderwijs nog beter te laten aansluiten op de nieuwe technologieën die de wereld momenteel op z’n kop zetten.”

Duale opleiding

In de nieuwe duale opleiding System Network & Cloud Engineering van de HU studeren leerlingen voor hun bachelor en werken ze vanaf het begin ook in de praktijk. Na een stageperiode treden ze in dienst bij het bedrijf dat een leerwerkplek aanbiedt. Ze werken drie dagen in de week en volgen twee dagen lessen aan de Hogeschool. De werkgever betaalt een salaris en vergoedt de studiekosten als de student een jaar succesvol afrondt. “Studenten en werkgevers worden begeleid om ervoor te zorgen dat het werk ook echt relevant is voor de opleiding”, licht Dingarten toe. “Met deze voor de IT-sector unieke samenwerking wordt de koppeling tussen school en bedrijfsleven veel efficiënter en kunnen we beter rekening houden met de vraag van de arbeidsmarkt”.

Geen gewone werknemers

“Wij moeten er als bedrijfsleven natuurlijk wel rekening mee houden dat het geen gewone werknemers zijn” aldus Ter Borg, “Ze nemen leerdoelen van de Hogeschool mee naar het bedrijf en hebben speciale aandacht nodig. Maar daar willen we juist heel graag in investeren. Het doel is om na een traject van 4 jaar een compleet ingewerkte, gemotiveerde kracht te hebben die zich sterk verbonden voelt met het bedrijf waar hij is opgeleid.” “Vanuit Stichting Cloud IT Academy zorgen we ervoor dat er voldoende bedrijven zijn die zich echt committeren aan dit initiatief. Dit is voor ons zeker geen proefballonnetje, maar een noodzakelijk en duurzaam traject. We zijn enorm blij dat de HU dit avontuur met ons aangaat”.

Curriculum in ontwikkeling

Applied Sciences is de roeping van de HU en daar sluit deze opleiding perfect op aan, vertelt Dingarten enthousiast. “Als Hogeschool zijn wij verantwoordelijk voor het curriculum maar niet alles is dichtgetimmerd. In het duale model kan een bedrijf bijvoorbeeld samen met de student onderzoek doen in een bepaalde richting – een compleet nieuwe, spannende manier om het onderwijs in te vullen!” “Verder kunnen studenten beloond worden voor extra-curriculaire projecten en worden ze ook aangemoedigd om op die manier meer inhoud aan hun studie te geven. Het programma van het derde en het vierde jaar staat bovendien nog voor een deel open. We willen de ervaringen van de studenten en bedrijven namelijk meenemen in de opleiding – ook dat is de kracht van duaal”.

Aanmelden kan nog

De eerste groep studenten gaat in september 2018 aan de slag bij de werkgevers. Zowel geïnteresseerde bedrijven als studenten kunnen zich nog aanmelden. Neem contact op met de directie van Cloud IT Academy via marcel@clouditacademy.nl of met Hogeschool Utrecht info@hu.nl.