05-07-2016

ECP neemt programmamanagement CodePact over

De CodePact partners gingen in 2015 de uitdaging aan om 400.000 kinderen kennis te laten maken met programmeren. In 2016 is een nieuwe fase aangebroken, met nog steeds grote ambities maar met andere aansturing en borging van het pact. Het enthousiasme, de betrokkenheid en gevoel van urgentie van de partners van Codepact is nog steeds onveranderd groot. In 2016 en verder buigen wij ons over de vraag hoe we nog meer kinderen kunnen bereiken en hoe we de opbrengsten van alle activiteiten kunnen verankeren.  Een belangrijke stap hierin is een duidelijkere koppeling te maken met het gezin en programmeren ‘in de huiskamer’. We willen:

  • onze kinderen leren dat je met technologie je omgeving beter kunt maken én dat ze met programmeren zelf kunnen bijdragen aan die verandering; en
  • ouders helpen inzien hoe leuk dit kan zijn en hoe alles omvattend de digitale ontwikkelingen zijn.

Waarom is programmeren zo belangrijk?

Voor ieder individu – kinderen en volwassenen – en voor de samenleving als geheel is het essentieel dat wij allen voldoende voorbereid zijn op een toekomst waarin steeds meer online is en ook offline de zaken door computers worden aangestuurd. Niet iedereen zal in die toekomst programmeur worden, maar iedereen zou wel de basisprincipes moeten kennen van hoe computers je kunnen helpen. Ook een kind dat later niet programmeur of informatiebeveiliger maar journalist, verpleger of automonteur wordt. Om deze noodzaak handen en voeten te geven ondertekenden partijen in 2015 het CodePact. Want iedereen is en was het erover eens: programmeren, en het daarmee te ontwikkelen computational thinking, is onmisbaar in onze wereld die in toenemende mate digitaler wordt. 

In dit kader organiseert ECP samen met een aantal enthousiaste partners tevens de Codeweek, dit jaar van 15 t/m 23 oktober.