07-03-2018

ECP'er Stijn Jaspers in gesprek met Hart van Nederland over Veilig Internetten

Cybercriminaliteit is een groeiend probleem in Nederland. En hoewel veel mensen wel weten dat ze voorzichtig moeten zijn, weet slechts 53 procent van de Nederlanders hoe hij zich tegen online gevaar kan beschermen. ECP’er Stijn Jaspers, van veiliginternetten.nl, sprak met Hart van Nederland over internetoplichting. Hoe voorkom je dat je de dupe wordt? Stijn geeft vijf gouden tips.

1. Wees kritisch Het is lastig om een nepmail te herkennen, ze zien er namelijk steeds echter uit. Wees kritisch, neem desnoods contact op met de organisatie als je twijfelt en gebruik je gezonde verstand.

2. Wees niet lui Meer dan de helft van de mensen weet dat cybercrime een probleem is, maar toch doen ze er vaak niets aan het te voorkomen. Waarom veranderen we niet eens in de zoveel tijden gewoon ‘even’ onze wachtwoorden? Mensen zijn druk op werk, stellen het uit en uiteindelijk doen ze het helemaal niet meer.

3. Gebruik een wachtwoordmanager Het is heel irritant om voor twintig accounts twintig verschillende wachtwoorden te onthouden, zeker als je ze eens in de zoveel tijd verandert. Gebruikt daarom een wachtwoordmanager. Dit is veilig en makkelijk.

4. Klik niet op rare linkjes Soms herken je rare links niet en dat is logisch, ze worden steeds echter. Klik sowieso nooit op een verkorte link, is mijn advies. En mails waarin banken, creditcardbedrijven of het CJIB om gegevens vragen kun je sowieso meteen weggooien. Die zullen dat namelijk nooit doen via de mail.

5. Blijf updaten Veilig internetten blijft onderhoud vergen en is nooit klaar. Maar doet het wel. Bron: www.hartvannederland.nl.

Over veiliginternetten.nl

Veiliginternetten.nl is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het ministerie van Justitie en Veiligheid / Nationaal Cyber Security Centrum, ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en het bedrijfsleven.