17-03-2014

ECP Deelnemers special over Linked Open Data een succes

Tijdens deze bijeenkomst kwamen drie sprekers aan het woord die de deelnemers kennis hebben laten maken met de mogelijkheden die Linked Open Data kunnen bieden, in het speelveld van Big en Open Data.

Ton Zijlstra (The Green Land) gaf een presentatie over de beleidsinbedding van (Linked) Open Data. Hij gaf aan dat beleidsinbedding nauwelijks is gestart en dat er gebrek aan kennis is. Daarnaast vertelde hij dat er geen bakenfunctie is, dat het aanbod gefragmenteerd is en weinig planmatig/pro-actief. Ook het vinden van aansluiting blijkt lastig te zijn.

John van Echtelt (CGI) lichtte toe hoe Linked Open Data betere beslissingen over gaswinning, het bewaken van huizen en dijken en een goede nachtrust voor Groningers mogelijk maakt.

Henk Koerten (Vrije Universiteit Amsterdam) gaf een boekpresentatie over het Nederlands Open Data beleid in Europees perspectief. Doet Nederland het goed in vergelijking met andere Europese landen als het om Open Data gaat? Kijken ze in andere Europese landen anders tegen Public Sector Information (PSI) aan dan in Nederland? Speelt cultuur een rol bij de ontwikkeling en het succes van Open Data beleid?  Deze vragen staan centraal in het boek ‘The Many Shades of Public Sector Information; organizing PSI in a European perspective’ door Henk Koerten, Marcel Veenswijk en Jaap Poot.