23-03-2022

Digitale vaardigheden van laagopgeleide ouderen blijven achter

Sociaalwetenschapper en columnist Linda Duits schreef een artikel over digitale vaardigheden, hierin beschrijft zij vier onderwerpen, steeds op basis van bestaande onderzoeken waarin naar zelfrapportage is gevraagd. Zij schrijft onder andere dag Nederland het over het algemeen goed doet omtrent digitale vaardigheden. Kijkend naar bijvoorbeeld de Europese Digital Economy & Society Index, daar staat Nederland op plek 4. In deze index wordt gekeken naar o.a. connectiviteit, vaardigheden, internetgebruik, integratie van digitale technologie en digitale publieke diensten. Te zien is dat niet alle Nederlanders het even goed doen. Al geruime tijd zijn er verschillen tussen leeftijdsgroepen en ook het opleidingsniveau. Een nieuwe monitor van het Rathenau Instituut toont dit verschil ook aan. We vatten de punten hieronder kort samen. Wilt u het hele artikel lezen van Linda Duits lezen? Kijk dan op de website www.dieponderzoek.nl 

1. Digitale basisvaardigheden

21% van de Nederlanders heeft geen digitale vaardigheden. Wat betekent dat 79% van de Nederlanders wel enige digitale vaardigheden heeft.

2. Digitale overheid

Digitalisering is de laatste jaren meer en meer een rol gaan spelen in de communicatie met de overheid. Echter weet het grotendeel van de Nederlanders de overheid online goed te vinden. 87% van de Nederlanders heeft in 2021 online contact gehad met de overheid.

3. Online bankieren en winkelen
91% van de Nederlanders maakt gebruik van internetbankieren. Hier is te zien dat er meer jongeren gebruikmaken van internetbankieren) dan mensen in de leeftijdsgroep van 55 tot en met 74 jaar oud. Hiernaast doet 70% van de Nederlanders wel eens een online aankoop.

4. Digitale veiligheid
Punt 4 heeft te maken met digitale veiligheid, hoe gaan Nederlanders om met persoonlijke informatie en indicatie? Hier blijkt uit het artikel dat Nederlanders zich hier iets minder bewust van zijn.

Wilt u het hele artikel lezen? Kijk dan op de website www.dieponderzoek.nl