18-04-2019

Digitale vaardigheden: nu of nooit - en dat voortdurend komende tijd

“Werken aan je digitale vaardigheden. Het is nu of nooit en dat voortdurend de komende tijd. Innovaties kunnen alleen groeien op vruchtbare grond en dat vereist onder andere goede digitale vaardigheden.” Duidelijke woorden die Gelle Klein Ikkink, Programmadirecteur Innovatie & Zorgvernieuwing bij VWS sprak tijdens de lancering van de vernieuwde website www.digivaardigindezorg.nl op 16 april. De site werd niet alleen vernieuwd en uitgebreid met nieuwe leercontent, voorzien van informatie voor digicoaches en een nieuw docentendeel maar biedt nu ook ruimte aan een volledig nieuwe zorgsoort, de Verpleeghuis en zorg Thuis-sector. Op basis van casuïstiek van medewerkers uit de VT-sector werden nieuwe leermiddelen ontwikkeld en staat er nu ook een zelftestonline, speciaal voor zorgprofessionals uit die sector.

ZORGPROFESSIONAL DIGITAAL VAARDIG

ECP, Platform voor de informatiesamenleving, kreeg de kennissite op 21 januari 2019 aangeboden door ’s Heeren Loo. ’s Die zorgaanbieder ontwikkelde de website als onderdeel van een groot meerjarenprogramma met als doel al haar zorgprofessionals digitaal vaardig te maken. VWS was enthousiast over de site en zag samen met Daniel Tijink van ECP kansen voor doorontwikkeling naar andere sectoren. Aangezien ’s Heeren Loo zich met name op de VG-sector richt besloot ’s Heeren Loo die uitdaging te gunnen aan ECP.

COALITIE IN BEWEGING

Daniel Tijink, MT-lid Zorg en Strategie van ECP, richtte 4 jaar geleden al de coalitie ‘Digivaardig in de zorg’ op. Vol trots bezag hij gisteren de zaal met 180 geïnteresseerden die allemaal iets met het thema doen of willen doen. De coalitie werkt vanuit 5 werkgroepen. De patiënt, de zorgverlener, de bestuurder, de ICT-er en het onderwijs. De werkgroepen kennen ‘duwers’ vanuit ECP en ‘trekkers’ vanuit de zorgsector. Die vertelden gisteren waar ze als werkgroep stonden en waar de uitdagingen liggen. Lees de volledige blog van Suzanne Verheijden op icthealth.nl