14-11-2019

Digital Trust Center helpt ondernemers met Basisscan Cyberweerbaarheid

Het Digital Trust Center (DTC) heeft vandaag haar Basisscan Cyberweerbaarheid gelanceerd op het Jaarcongres ECP. Hiermee kunnen ondernemers zelf op een laagdrempelige manier in korte tijd hun digitale veiligheid doorlichten en verbeteren. Dit is hard nodig: één op de vijf bedrijven heeft jaarlijks te maken met een cyberincident.

Op het JaarcongresECP introduceerde directeur-generaal Bedrijfsleven en Innovatie bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat Focco Vijselaar de basisscan, en sprak daarbij over de samenwerking tussen de overheid en de maatschappij: “Hoe zorgen we ervoor dat we in de toekomst blijven profiteren van het internet? In deze tijd kan alles, maar moeten we ook alles willen? Door als samenleving en overheid met elkaar in gesprek te gaan leren we hoe we met deze nieuwe technologieën om kunnen gaan”.

De scan is een praktisch hulpmiddel waarmee ondernemers in zo’n vijf minuten de digitale veiligheid van hun onderneming kunnen doorlichten. Op basis van 25 stellingen, bijvoorbeeld over het gebruik van een wachtwoordmanager en het maken van back-ups, krijgt de gebruiker een rapport met praktische tips om de digitale weerbaarheid zelfstandig te verbeteren. De stellingen zijn gerelateerd aan de vijf basisprincipes van veilig digitaal ondernemen (inventariseer kwetsbaarheden, kies veilige instellingen, voer updates uit, beperk toegang en voorkom virussen en andere malware).

Het Digital Trust Center is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en helpt ondernemers met veilig digitaal ondernemen. Naast de Basisscan Cyberweerbaarheid biedt het DTC andere praktische producten en informatie via haar website www.digitaltrustcenter.nl. Om een brede groep van ondernemers te bereiken stimuleert het DTC daarnaast regionale en/of sectorspecifieke samenwerkingsverbanden, onder ander door middel van een jaarlijkse subsidieronde.

De Basisscan Cyberweerbaarheid is hier te vinden.

Digitaal Veilig

Veiligheid van onze samenleving vraagt meer dan politie op straat en dijken om het water buiten te houden. De Nederlandse maatschappij en economie zijn inmiddels volledig afhankelijk geworden van digitale middelen. Aanvallen op di... + Meer over Digitaal Veilig