14-03-2024

16 maart: Digital Clean Up Day

Op 16 maart is het wereldwijd Digital Clean Up Day. Deze dag staat in het teken van het opruimen van onze digitale omgeving. Het is heel gewoon onze fysieke leefomgeving op te ruimen en spullen weg te gooien die we niet gebruiken, maar waarom doen we dat niet met oude e-mails en bestanden?

Duurzaamheid

Het opruimen van onze digitale omgeving is niet alleen belangrijk in het kader van duurzaamheid – in een artikel van de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering (NCDD) staat dat voor de constante productie en consumptie van data wereldwijd drie keer zo veel energie nodig is dan alle zonnepanelen ter wereld kunnen produceren. De NCDD organiseerde in de aanloop naar Digital Cleanup Day een webinar. In het webinar werd ingegaan op concrete tools en praktijkvoorbeelden die helpen om in uw organisatie bewustzijn te creëren over het belang van het opschonen van data en om te delen hoe andere organisaties dit aanpakken. Deze kunt u hier terugkijken.

Veiligheid

Hiernaast is het uitvoeren van een digitale clean up bevorderlijk voor onze online veiligheid, o.a. het verwijderen van oude accounts verminderd bijvoorbeeld het risico om gehackt te worden.

Tips voor een digital clean up

Veiliginternetten.nl bespreekt drie tips.

1. Verwijder bestanden, appjes, e-mails, foto’s en video’s van je telefoon. Veel mensen maken op vakantie bijvoorbeeld 3 keer dezelfde foto met het idee de beste later te bewaren, vaak gebeurt dat uiteindelijk niet… Neem een keer de tijd om deze foto’s te verwijderen, dit bespaart ook weer ruimte op uw telefoon.

2. Reuse. Repareer apparaten in plaats van gelijk een nieuwe te kopen. Denk ook eens na over een tweedehands apparaat.

3. Recycle. Heeft u apparaten die u niet meer gebruikt? Geef ze een nieuwe bestemming. Verkoop uw telefoon aan een elektronicazaak die bijvoorbeeld de batterij nog een keer kan gebruiken of geef uw oude laptop aan uw neefje.