03-11-2010

Digital agenda 2020: Finland & Nederland

Op 27 oktober organiseerde ECP-EPN in samenwerking met de Ambassade van Finland een seminar over de ‘Digital Agenda’ van de Europese Commissie.

Op de residentie van de Ambassadeur van Finland, Klaus Korhonen, woonde meer dan 40 gasten dit seminar bij. Keynote spreker was Mr Esko Aho, voormalig minister-president van Finland, en  Executive Vice President, Corporate Relations and Responsibility bij Nokia Corporation. Commentaar op de digitale agenda vanuit Nederlands perspectief werd geleverd door Prof. dr. ir. Gerard van Oortmerssen, directeur ICTRegie en voormalig directeur CAETS, World holding company of technical universities. Daarna volgde een open discussie over de huidige opvattingen over investeren in ICT en de Europese ‘Digital Agenda’.

Achtergrond:
Finland besloot begin jaren negentig volop te gaan investeren in de toepassing van ICT als reactie op de grote economische problemen in het land door het wegvallen van de ruilhandel met de Sovjet-Unie (door het verdwijnen van ‘de muur’). In die jaren kende Finland zelfs een werkloosheid van ongeveer twintig procent. Mede gebruik makend van de expertise op telecomgebied van Nokia wist Finland productiviteitsgroei te realiseren en vernieuwende digitale producten te ontwikkelen die in het buitenland werden afgezet. Deze strategie had succes: Finland behoort nu tot een van de welvarendste landen van de wereld.

Bekijk hier de presentatie van dhr. Esko Aho

Bekijk hier de presentatie van Prof. dr. ir. Gerard van Oortmerssen