15-06-2011

Des Indes Debatten

Op 31 mei jl. had onder voorzitterschap van prof. dr Gerard van Oortmerssen (hoogleraar Universiteit van Tilburg) een Des Indes-Debat plaats over wetenschappelijk onderzoek en ICT waar te gast was Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en universiteitshoogleraar Mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam.

Dijkgraaf onderschreef de stelling van hoogleraar dr Peter Apers van de Universiteit Twente dat ICT vooral wordt gezien als een enabling technology en dat het belang van wetenschappelijk onderzoek naar ICT zelf als technologie onvoldoende wordt onderkend. “Het is de vloek van ICT, die is overal en daardoor vaak slecht zichtbaar.  Positief is dat de politiek de maatschappelijke vraag benadrukt maar het kost tijd voordat fundamenteel onderzoek resultaten oplevert en onderzoekers moeten die ruimte krijgen”, aldus KNAW-president Robbert Dijkgraaf.

 

Lodewijk de Waal in juni over Het Nieuwe Werken

 

Op maandag 20 juni was de heer Lodewijk de Waal bij ons te gast is en werd de dinervergadering voorgezeten door de heer Wim Deetman, oud-voorzitter van ECP-EPN, en Lid van de Raad van State.  Als voorzitter van het Platform Slim werken, Slim reizen, gingen onze premium members met De Waal in discussie over de vele aspecten van het ‘nieuwe werken’.

 

Recent onderzoek laat trouwens zien dat het Nieuwe Werken vlot ingeburgerd raakt. Had twee jaar geleden nog maar 49% van de Nederlanders eerder gehoord van het begrip Het Nieuwe Werken, inmiddels is 96% van onze burgers hiermee bekend. Bovendien bepaalt nu al ruim de helft (54 %) van de medewerkers waar en wanneer het werk wordt gedaan. Dat blijkt uit het nationaal onderzoek Over Het Nieuwe Werken 2011. Aan het onderzoek namen ruim 3400 mensen deel. Deze enorme toename is voornamelijk te verklaren uit de uitgebreide media-aandacht rondom dit onderwerp (zie ook: www.slimwerkenslimreizen.nl)