16-09-2016

De eerste National Cyber Security Summer School is een succesvol feit!

Foto door Sjoerd van der Hucht

Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, opende de Summer School en benadrukte dat ‘digitaal’ de nieuwe norm is van de maatschappij. Cybersecurity raakt iedereen. Het is belangrijk bewust te zijn van de mogelijke digitale dreigingen, maar ook van de kansen die de digitale ontwikkelingen met zich meebrengen. Juist door de dreiging aan een tekort van cybersecurityspecialisten is het voeden van studenten met kennis over dit onderwerp essentieel. Gedurende de Summer School werden lessen gegeven over data en privacy, vitale infrastructuur alsook Cyber Security Innovation. Tot de highlights behoorden de deelname aan een hack lab training georganiseerd door CGI Nederland en een deep web training van TNO. Inspirerende sprekers zoals Peter Wagenaar, National Police High Tech Crime Unit, die over zijn werk en het opsporingsproces berichtte en Gerneral Hans Folmer van the Ministery of Defence Cyber Commend, die met zijn collega’s heeft laten zien hoe eenvoudig het is om een drone te hacken, hebben de week tot iets onvergetelijks gemaakt. Een overzicht van alle sprekers is op deze website te vinden.

CSR Challenge
Gedurende de Summer School hebben de studenten ook de tijd gekregen om aan een beleidsadvies te werken voor de Cyber Security Raad (CSR). Onderwerpen waren gerelateerd aan Internet of Things, zoals wearables, e-health, augmented and virtual reality, smart industry, smart transportation en cybersecurity and smart cities. Het winnende team van de CSR Challenge 2016 richtte zich op cybersecurity en smart cities. Als prijs mogen zij hun advies presenteren in een vergadering van de Cyber Security Raad en krijgen zij de mogelijkheid aangeboden om stage te lopen bij één van de organiserende bedrijven.

Organisatie 
De NCS3 is een initiatief van de Cyber Security Raad en werd uitgevoerd door dcypher in samenwerking met CGI, Nederland ICT, TU Delft en TNO. Tevens werd de NCS3 ondersteund door Schiphol Group, Universiteit Leiden, Crisisplan, Nationaal Cyber Security Centre, Universiteit Leiden, Logius en NWO.