11-07-2018

De digitale Energiemarkt

Nederland schakelt in rap tempo over naar een gedistribueerd energiesysteem, waarbij in principe alle burgers en ook veel bedrijven prosumers worden. Zo ontstaan nieuwe – veelal digitale – markten, via platforms. Platforms waar geen duidelijke spelregels voor zijn. Met grote risico’s als gevolg, zoals ongewenste machtsconcentraties, manipulatie van gebruikers en zelfs schending van mensenrechten. Maar ook zijn er grote kansen op een democratische inrichting van ons nieuwe energiesysteem.

Toekomstverkenning Energiedata

Van 26-28 juni kwamen zo’n 50 mensen bijeen voor een toekomstverkenning van de digitaliserende energiemarkt. Het doel was met elkaar de spelregels te ontwerpen voor een eerlijke, inclusieve, democratisch bestuurbare digitale energiemarkt. Het proces was inspirerend en de resultaten zijn veelbelovend. Het verslag van de toekomstverkenning kunt u hier nalezen.

Betrokkenheid van ECP

ECP heeft vanuit haar netwerk partijen uitgenodigd om bij te dragen aan deze toekomstverkenning en René Montenarie heeft vanuit ECP actief geparticipeerd tijdens de toekomstverkenning. Ook werkt ECP mee aan het vormgeven van de vervolgstappen. Bent u als deelnemer van ECP geïnteresseerd om aan de vervolgstappen bij te dragen, neemt dan contact met ons op via info[@]ecp.nl.