27-08-2019

Codeweek 2019: doe mee!

Van 5 tot 20 oktober is het weer Codeweek. De Codeweek is een Europese campagne met als doel programmeren en digitale geletterdheid op een leuke en aantrekkelijke manier voor iedereen bereikbaar te maken. Naast de Europese Codeweek worden door heel Europa nationale codeweken georganiseerd, zo ook in Nederland. Activiteiten kunnen nu worden aangemeld. 

Digitale geletterdheid

Digitale geletterdheid omvat alle vaardigheden die kinderen nodig hebben om zich in de digitale samenleving staande te houden en zichzelf te ontwikkelen. Van informatievaardigheden tot het veilig kunnen bewegen op internet, van computational thinking met o.a. programmeren tot mediawijsheid: digitale geletterdheid helpt ons om de snel veranderende wereld om ons heen te begrijpen, ons begrip van hoe de technologie werkt te vergroten en vaardigheden en mogelijkheden te ontwikkelen om nieuwe ideeën te ontdekken en te innoveren.

Doe mee!

Waarom is programmeren zo belangrijk? Over tien jaar ziet de arbeidsmarkt er volledig anders uit dan nu, met beroepen die nu nog niet bestaan. Daarvoor is het nodig dat kinderen veilig en flexibel leren functioneren in de digitale wereld en inzicht krijgen in hoe deze wereld in elkaar steekt. Leren programmeren helpt niet alleen om beter inzicht te geven in de technologie, maar ook om vaardigheden op te doen om zelf te gaan innoveren. Programmeren leert kinderen, jongeren en volwassenen om na te denken over de achterkant van de programma’s, websites, apps en technologieën.

Enthousiast geworden? Op de website van codeweek.eu kunnen organisaties, ondernemers, bibliotheken, scholen en alle andere geïnteresseerden hun activiteit aanmelden. Meer informatie over de Nederlandse Codeweek vindt u op de website van Safer Internet Centre. ECP | Platform voor de InformatieSamenleving  is coördinator van de Nederlandse Codeweek en zorgt dat alle activiteiten onder de aandacht worden gebracht.

Digitaal opgroeien

Voor kinderen en jongeren van nu is de digitale wereld een onlosmakelijk onderdeel van hun leven. Het is belangrijk dat zij zich veilig en verantwoord in de digitale wereld kunnen bewegen. Dat is niet vanzelfsprekend, want soms ko... + Meer over Digitaal opgroeien