08-10-2018

CodeWeek 2018 van start

Morgen start de zesde Europese Codeweek. Overal in Europa vinden activiteiten plaats om kinderen in aanraking te laten komen met alle facetten van digitale geletterdheid. De activiteiten worden georganiseerd door scholen, bibliotheken, bedrijven en (maatschappelijke) organisaties. Kinderen kunnen leren programmeren, hacken of op een andere manier werken aan hun digitale vaardigheden. In Nederland zijn tientallen organisaties actief in de Codeweek. Zij organiseren van 6 t/m 21 oktober tal van activiteiten.

Digitale geletterdheid

Digitale geletterdheid omvat alle vaardigheden die kinderen nodig hebben om zich in de digitale samenleving staande te houden en zichzelf te ontwikkelen. Van informatievaardigheden tot je veilig kunnen bewegen op internet, van computational thinking met o.a. programmeren tot mediawijsheid. Digitale geletterdheid helpt ons om de snel veranderende wereld om ons heen te begrijpen, ons begrip van hoe de technologie werkt te vergroten en vaardigheden en mogelijkheden te ontwikkelen om nieuwe ideeën te ontdekken en te innoveren.

“Het dagelijks leven van kinderen digitaliseert snel, over tien jaar ziet hun sociale leven en de arbeidsmarkt er volledig anders uit dan nu, ook met beroepen die nu niet bestaan. Daar moeten we nu al op anticiperen,” aldus Tineke Netelenbos, voorzitter ECP en Digital Champion.

Voor kinderen door organisaties

Helaas besteden niet alle basisscholen hier evenveel aandacht aan en ontstaat een verschil in digitale geletterdheid waardoor de digitale kloof groter wordt. Daarom zijn initiatieven daarbuiten juist zo belangrijk. Tijdens Codeweek zien we dat nog meer organisaties activiteiten ondernemen om op een leuke en boeiende manier codering en digitale geletterdheid aan kinderen over te brengen. Welke activiteiten er worden georganiseerd in het land lees je in de kalender op codeweek.nl. De Codeweek 2018 wordt in Nederland gecoördineerd door ECP, platform voor de informatiesamenleving, i.s.m. CodePact, het samenwerkingsverband dat streeft naar alle kinderen digitaal vaardig!

Over Codeweek

De Codeweek is een EU-initiatief uit 2013 van voormalig vicepresident van de Europese Commissie, Neelie Kroes. In de Codeweek worden door heel Europa nationale codeweken georganiseerd in meer dan 50 landen. Vorig jaar hebben bijna 1 miljoen (970.000) mensen meegedaan aan één van de 23.000 EU Code Week evenementen, een record! De Nederlandse Codeweek wordt gecoördineerd door ECP, i.s.m. CodePact maar wordt vooral gedragen door alle partijen in Nederland die in Codeweek een activiteit organiseren! CodePact, startte in 2015 op initiatief van Neelie Kroes, toenmalig voorzitter van Start-up Delta, om zoveel mogelijk kinderen kennis te laten maken met programmeren. Dit is anno 2018 verbreed naar digitale geletterdheid. CodePact is een samenwerking van partners (CA-ICT, IBM, KabelNoord, Mediawijzer.net, Microsoft, SIDN, VHTO, VodafoneZiggo, PBT en KIVI) en heel veel vrienden van CodePact.