17-03-2021

Code helpt kindvriendelijk te ontwerpen

Apps en games kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, maar in het ontwerp worden soms ook keuzes gemaakt die niet in het belang van kinderen zijn. De Code voor Kinderrechten helpt om apps, games en andere digitale diensten zo te ontwikkelen dat ze de rechten van kinderen waarborgen. Waag Society en Universiteit Leiden ontwikkelden de code in opdracht van het ministerie van BZK.

Digitale technologie levert een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen. Maar de praktijk wijst uit dat in het ontwerp van technologieën ook keuzes zijn gemaakt die niet in het belang van kinderen zijn. Kinderen hebben recht op voldoende vrijheid om zich te ontwikkelen en mee te doen in de maatschappij (participatie). En op bescherming tegen mogelijk schadelijke invloeden, zoals misbruik en verslaving. Digitale diensten moeten daarom op een kindvriendelijke wijze zijn ontworpen.

De code voor kinderrechten bestaat uit 10 beginselen, zoals het eerste beginsel ‘Zet het belang van het kind voorop’ en beginsel 7 ‘voorkom het profileren van kinderen’. Door middel van praktische voorbeelden kunnen ontwerpers en ontwikkelaars van digitale diensten de fundamentele rechten van kinderen begrijpen én toepassen bij de ontwikkeling. Bij ieder principe staan tips voor de implementatie en een toelichting op de achterliggende wet- en regelgeving. Het VN-verdrag voor Rechten van het Kind is daarvoor een belangrijke basis. Verder zijn de beginselen gebaseerd op wet- en regelgeving.

De code is ontwikkeld naar voorbeeld van de age appropriate design code in Groot-Brittannië. Bekijk de website van Code voor Kinderrechten en download de Code.

Digitaal opgroeien

Voor kinderen en jongeren van nu is de digitale wereld een onlosmakelijk onderdeel van hun leven. Het is belangrijk dat zij zich veilig en verantwoord in de digitale wereld kunnen bewegen. Dat is niet vanzelfsprekend, want soms ko... + Meer over Digitaal opgroeien