15-07-2020

Anti-Abuse Netwerk officieel van start met manifest voor een veiliger internet

Het Anti-Abuse Netwerk (AAN), een samenwerking tussen ondernemers, onderzoekers, (non-profit) dienstverleners en overheidsfunctionarissen, is vandaag officieel van start gegaan en lanceert het manifest voor een veiliger internet. Het Anti-Abuse Netwerk is een samenwerkingsverband tussen internetproviders, brancheorganisaties, IT-dienstverleners, datacenters, belangenorganisaties en de overheid. De personen en organisaties achter het Anti-Abuse Netwerk werken dagelijks aan een veilige en betrouwbare Nederlandse ICT-infrastructuur voor alle Nederlanders.

Ook al beschikken we in Nederland over een uitstekende internetinfrastructuur en heeft vrijwel iedereen toegang tot digitale diensten en informatie, zijn er nog wat obstakels te overwinnen.

Het is niet mogelijk om de risico’s die samenhangen met de digitale samenleving met alleen preventieve maatregelen weg te nemen. Om de weerbaarheid te versterken, is het noodzakelijk om organisaties en consumenten gericht te informeren over zaken die (mogelijk) niet goed zijn. Het kan hierbij gaan om misbruik van online faciliteiten, de activiteiten van cybercriminelen of de aanwezigheid van kwetsbaarheden. Organisaties die deze onveilige situaties kunnen oplossen, beschikken vaak niet over de juiste en meest recente informatie. Onvolledige en te late informatievoorziening is vaak de reden waarom aanvallen, dreigingen en kwetsbaarheden niet goed worden afgeslagen en opgelost. Door het slimmer delen van informatie tussen organisaties kan het Anti-Abuse Netwerk de gehele samenleving nog beter weerbaar maken tegen alle bedreigingen en aanvallen in het digitale domein. 

ECP | Platform voor de InformatieSamenleving is een van de ondertekenaars van het manifest en actief betrokken bij de werkgroepen van het netwerk. Kijk voor meer informatie op www.abuse.nl.

Digitaal Veilig

Veiligheid van onze samenleving vraagt meer dan politie op straat en dijken om het water buiten te houden. De Nederlandse maatschappij en economie zijn inmiddels volledig afhankelijk geworden van digitale middelen. Aanvallen op di... + Meer over Digitaal Veilig