Soevereiniteit in tijden van AI

Datum: Donderdag 14 oktober

Het onderwerp ‘soevereiniteit’ of ‘autonomie’ staat hoog op de politieke agenda’s. Er worden woorden aan toegevoegd, zoals ‘digital-’ of ‘data-sovereignty’ en je kunt spreken over de soevereiniteit van een continent (Europa), een land (Nederland) of een regio. Je kunt (zelfs) spreken over de soevereiniteit van een persoon – zelf-soevereiniteit, bijvoorbeeld als het gaat over de data die je als gebruiker, burger, patiënt, … genereert.

Het gesprek hierover is een reactie op een bestaande situatie die zondermeer ook voordelen kent, maar die worden om redenen nu anders afgewogen. Voordelen als: gebruikersgemak, lage kosten – om er een paar te noemen.

Soevereiniteit of beter gezegd, het vermogen om controle uit te oefenen, kan ook onder druk komen te staan door de verregaande toepassing van nieuwe technologie, zoals kunstmatige intelligentie (AI).

Samen met Paul Timmers (Research Associate bij het Oxford Internet Institute en voormalig directeur bij DG Connect), Valerie Frissen (CEO SIDN fonds en hoogleraar Digital Technologies en Social Change) en Mark Esseboom (director Government & Regulatory Affairs bij IBM Benelux), verkenden we dit onderwerp in een online seminar.

 

Strategische innovatie

ICT zit overal: thuis, onderweg en op het werk. ICT zorgt als sleuteltechnologi... + Meer over Strategische innovatie
  • Platform Europa

    Het Platform Europa is in 2020 opgericht en zal samen met deelnemers de Europese agenda op het gebied van digitalisering monitoren, daarover informeren en relevante inbreng ondersteunen. Platform Europa brengt stakeholders same... + Meer over Platform Europa