Safer Internet Day

Let op, want op 5 februari is het weer Safer Internet Day! Kom samen met ons in actie en werk mee aan een veilig internet waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en hun talenten kunnen ontwikkelen.

Monitor Digitale Geletterdheid

Om iedereen gelijke kansen te geven is het nodig dat iedereen dezelfde onderwijsmogelijkheden heeft op digitaal gebied. Om te kijken waar er nog verbeterd kan worden zet ECP, samen met partners, en mogelijk gemaakt door het ING Nederland Fonds in 2019 de Monitor Digitale Geletterdheid uit. Dit geeft inzicht in scholen die achterblijven zodat daar meer aandacht naartoe kan gaan. Daarnaast is het voor scholen een mooie gelegenheid om inzicht te krijgen in waar zij staan. De onderzoeksresultaten worden verwacht in de eerste helft van het jaar.

Inspirerende bijeenkomsten

Hack Talks #Hacktalk10 Cyberboefjes

Met een nieuwe reeks Hack Talks start op 12 februari het vervolg op“Hack Talk 4: Next Gen Hackers”. Jongeren vinden hacken namelijk wel cool en steeds meer willen het leren. Dat is mooi, zolang ze die skills maar inzetten om het internet veiliger te maken. Helaas gaat het ook wel eens mis. Deze aflevering pakt Hack Talk door. Zoals beloofd hebben ze een paar leuke voorlichtingsvideo’s gemaakt. Op het podium vier echte veroordeelden die komen vertellen wat ze gedaan hebben, om zo andere te laten leren van hun fouten. En in gesprek met de politie, reclassering en criminologen over cybercrime. En met de Guild of Grumpy Old Hackers, want die hebben zo hun eigen oordeel over cyberboefjes… Voor meer info en aanmelden, klik hier. Voor wie nog meer wil weten over hacken, kijk naar de video’s op veiliginternetten.nl

Cyberdemocracy

Op Safer Internet Day zelf organiseert het Liaisonbureu van het Europees Parlement in Nederland het evenement Cyber Democracy. Dit doen ze samen met de Europese Commissie Vertegenwoordiging in Nederland. Tijdens deze avond zal er gekeken worden naar Europees en Nederlands beleid op het gebied cyber security. Wat zijn de best practices van Europese landen op het gebied van (digitale) stemsystemen. Voor meer info en aanmelden, klik hier.  

In de klas aan de slag

Online Masters

Met medewerking van onder andere veiliginternetten.nl ontwikkelde VodafoneZiggo het gratis lesprogramma Online Masters. Het thema van Safer Internet Day dit jaar ‘Together for a better internet’ sluit goed aan bij de twee modules: Safe of Social Master.

Lespakket Privacy

Het gratis lespakket Privacy van de Autoriteit Persoonsgegevens geeft leerlingen en leraren van groep 7 en 8 de tools m meer zeggenschap te krijgen over hun persoonsgegevens. Dit jaar is de AP ook aanwezig op de IPON om dit lespakket onder de aandacht te brengen.

En meer!

Jongerenvoorstelling Like

Op verschillende scholen vinden er tijdens de Safer Internet Days jongerenvoorstellingen plaats. Deze interactieve voorstelling gaat in op hoe het kan gaan bij vriendschappen, groepsdruk, buitengesloten worden, pesten en de invloed van social media hierop. Ouders kunnen de aanvullende ouderavonden Like me en Log in volgen. Bekijk op deze pagina het aanbod.

Activiteiten wereldwijd

Op www.saferinternetday.org is een overzicht te vinden van alle organisaties die de Safer Internet Day wereldwijd ondersteunen. Ook staat er een overzicht van alle activiteiten die plaatsvinden op en rond 5 februari 2019, per land. In de zogenaamde Resource Gallery staan de (voorlichtings)materialen rondom veilig internet voor kinderen gemaakt in diverse landen en dus in diverse talen. Twitter mee met #SID2019 en #SaferInternetDay Wil je aan de slag met Veilig internet, neem dan eens een kijkje op de volgende websites:

Organiseer je ook iets op Safer Internet Day? Laat het weten via info@saferinternetcentre.nl.