Nationale debriefing Internet Governance Forum

In november 2009 vond het vierde Internet Governance Forum plaats in Sharm-el-Skeikh in Egypte. Het ministerie van Economische Zaken, SIDN en ECP-EPN organiseren in navolging daarop op 19 maart aanstaande de Nationale debriefing Internet Governance Forum.

Afstemming van het nationale internetdebat met mondiale ontwikkelingen is van groot belang om onderwerpen te agenderen die het beste in internationaal verband kunnen worden aangepakt, zoals de bestrijding van spam of cybercriminaliteit. Zo kunnen wij immers ook kwesties die internationaal spelen beter en sneller inbedden in ons het nationale beleid.

 

Reden genoeg voor het ministerie van Economische Zaken, SIDN en ECP-EPN om deze nationale debriefing te organiseren. Daar wordt met de Nederlandse Delegatie in besloten kring besproken welke in Egypte besproken internetgerelateerde issues men van belang acht om zowel mondiaal als nationaal op te pakken. Daarnaast komt ook aan de orde hoe we belangrijke Nederlandse thema’s in het IGF kunnen inbrengen. Op 19 maart zal Europarlementarier Lambert van Nistelrooij het spits afbijten en vertellen over zijn bevindingen in Sharm-el-Sheikh.

 

Naast een evaluatie van de bijeenkomst van november jongstleden met de Nederlandse delegatie, kijken we ook alvast vooruit naar het volgende Internet Governance Forum in september 2010 in Vilnius, Litouwen. Een belangrijk middel om de koppeling van mondiale internetissues met nationale voor elkaar te krijgen is de vorming van een ‘stevige’, goed voorbereide Nederlandse delegatie. Tijdens deze debriefing willen we daarom ook antwoorden vinden op de vraag op welke thema’s wij als Nederland belangrijke inbreng kunnen leveren. Maar ook, op welke thema’s er voor Nederland ‘wat te halen’ valt  uit Vilnius.