ECP Deelnemersspecial - Digitale Soevereiniteit

Op maandag 20 juni organiseerde ECP in samenwerking met TNO de deelnemersspecial ‘Digitale Soevereiniteit’ in congrescentrum New Babylon in Den Haag. Claire Stolwijk (Researcher & Consultant bij TNO Strategie Analysis and Policy) presenteerde de nieuwste inzichten van TNO op het gebied van digitale soevereiniteit. De presentatie kunt u hier: Presentatie Claire Stolwijk TNO bekijken. Na de presentatie werd dieper ingegaan op digitale soevereiniteit vanuit meerdere domeinen, verschillende sprekers, waaronder Claire Stolwijk, Tineke Netelenbos (voorzitter – ECP), John Blankendaal (Managing Director – Brainport Industries), Jos de Groot (Director Digital Economy – ministerie EZK) en Rob Nijman (Client Relationship Executive – IBM).

Toelichting thema

Data infrastructuur is van vitaal belang voor onze maatschappij. Echter staat ongeveer 94% van de Europese data opgeslagen op Amerikaanse servers. Het is essentieel om te werken aan Europese data soevereiniteit om nationale én Europese waarden ten aanzien van datagebruik veilig te stellen. Daarnaast biedt Europese data soevereiniteit de nodige kansen voor innovatie, banen en het concurrentievermogen van Nederland.

Hoe realiseren we zowel op nationaal als Europees niveau krachtenbundeling om ervoor te zorgen dat de juiste kennis- en innovatievragen worden gesteld? Hoe zorgen we ervoor dat er open standaarden worden ontwikkeld waarmee opschaling mogelijk wordt? Welke beleidsinstrumenten kunnen effectief ingezet worden om de digitale afhankelijkheid te beperken en de kansen van een digitaal soeverein Europa te verzilveren?

Er zijn na de sessie een aantal werkgroepen gelanceerd. Wilt u deelnemen aan een van de 3 werkgroepen? Meld u zich dan aan via dit formulier.