ECP Deelnemersspecial Blockchain: delen van inzicht in toezicht en wet- en regelgeving

2017 en 2018 worden dé jaren waarin inzet van Blockchaintechnologie haar kracht gaat bewijzen! In 2016 zijn verschillende initiatieven, PoC’s, toepassingen en applicaties op relatief kleine schaal toegelicht door sprekers vanuit onze achterban, maar hoe gaan we als BV Nederland de volgende stap zetten? Op donderdag 29 juni vond de ECP Deelnemersspecial Blockchain plaats. Tijdens dit event werd er van gedachten wisselen hoe toezicht en wet- en regelgeving het mogelijk kunnen maken om met deze nieuwe technologie maatschappelijk en betrouwbaar te innoveren. Sprekers vanuit het bedrijfsleven en de Nationale Blockchain Coalitie deelden hun ervaringen en ideeën. Met onder anderen Blockchainexpert Jacob Boersma (Deloitte), Ronald Hoeksma en Friso Spinhoven (Innopay), Martijn Bolt (Blockchain Implementation Specialist) en Djuri Baars (Rabobank) die participeert in een interbancaire Blockchain samenwerking van 4 grote banken in Betaalvereniging Nederland – met als waarnemer bij het onderzoek De Nederlandsche Bank.

ECP deelnemersspecial Blockchain: inzicht in toezicht en wet- en regelgeving

Datum: donderdag 29 juni 2017 Tijd: 14.30-17.00 uur met aansluitend een borrel Locatie: New Babylon Meeting Center, Den Haag

Over de bijeenkomst

Veel organisaties lijken grote bereidheid te tonen om samen te werken in, maar ook met andere sectoren. Er is daarnaast breed besef dat hiervoor ook het creëren van samenhang tussen beleid, regelgeving, toezicht, handhaving en uitvoering een voorwaarde is om nieuwe condities en spelregels af te stemmen.

Maatschappelijk debat over de impact van Blockchain

Kortgezegd biedt Blockchain de mogelijkheid voor twee onbekende partijen om een vertrouwde transactie te maken zonder tussenkomst van een derde partij. Blockchain kan worden gezien als ‘enabling technology’ van onze tijd, een technologie die andere technologieën en toepassingen ondersteunt. Deze brede en tegelijk ‘disruptieve’ impact van Blockchain vraagt om een gedegen aanpak waarin de ongekende kansen en nieuwe uitdagingen een plek krijgen in het bestaande ecosysteem. Daarbij is zowel realistische kennis nodig van ICT en haar effecten als kennis van de sectoren waar deze effecten hun invloed hebben. Regelmatig zullen daarbij vertrouwde vormen en instituties moeten worden losgelaten en tegelijk de focus gelegd moeten worden op de laag daaronder: de kernwaarden van mens, maatschappij en economie.

Eerdere Deelnemersspecials over Blockchain

In de eerste Blockchain bijeenkomst vorig jaar 22 juni ging het om verkennen, verbinden en doorpakken op het onderwerp, de tweede bijeenkomst draaide om een beeld te schetsen van al bestaande praktische toepassingen van Blockchain-technologie in Nederland. Eerdere sprekers waren het Ministerie van BZK, TNO, Philips, ING, De Nationale Blockchain Coalitie (in oprichting), IBM, Fox-IT, TU Delft, The Institute of Briljant Failures, Capgemini en Dinalog. Meer informatie hierover vindt u hier.

Presentaties

Presentatie Jacob Boersma, Deloitte Presentatie Martijn Bolt, ZZP Presentatie Djuri Baars, Rabobank