Digitale zorg door heel het land in de e-healthweek

Van 21 t/m 26 januari vindt voor de derde keer de e-healthweek plaats in Nederland. Deze week is een initiatief van ECP | Platform voor de InformatieSamenleving met de hoofdpartners het  ministerie van VWS, het ministerie van EZK, ZonMw, Zorgverzekeraars Nederland, ICT&health, Zorg van NU en Health Holland. In de week organiseren 300 partners door heel Nederland ruim 250 activiteiten voor zorgprofessionals en burgers/patiënten zodat ze digitale ondersteuning van de zorg te laten zien, doen en ervaren. E-health gaat om het gebruik van digitale toepassingen bij zorg en ondersteuning. Denk aan een VR-bril om te leren met angsten om te gaan. Een bloedglucosemeter, die regelmatig meet en waarvoor je niet naar het ziekenhuis hoeft. Of een eigen patiëntendossier waar alle medische gegevens voor je zelf beschikbaar zijn. Wat er kan met deze toepassingen zijn we samen aan het ontdekken met alle betrokkenen. Van patiënt tot minister, van verzekeraar tot verpleegkundige. Op de site www.ehealthweek.net is per dag, per thema, per regio te vinden welke activiteit er te bezoeken is. We zien dat al die toepassingen effect hebben in de zorg:

  • Patiënten hebben meer eigen regie op hun eigen behandelplan door directe toegang tot uitslagen en andere gegevens.
  • Mensen blijven langer thuis blijven wonen door technologische aanpassingen in hun huis en door gebruik te maken van een digitaal platform waar zijzelf met hun mantelzorgers en zorgprofessionals kunnen overleggen.
  • E-health draagt bij aan de oplossing van het tekort aan zorgpersoneel. Mensgerichte technologie kan de zorgprofessional kan. Zoals een robot waardoor mensen weer zelfstandig kunnen eten. Of controle van medicijnen via een collega die meekijkt via een tablet, in plaats van dat er iemand mee moet lopen.

Wat gebeurt er in de e-health week?  Dit jaar staat vooral centraal: hoe kunnen we ervoor zorgen dat goede toepassingen breder in Nederland gebruikt kunnen worden? Er is ook veel aandacht voor digitale vaardigheden, zodat patiënten én zorgverleners, ook echt zelf leren omgaan met de digitale vernieuwing. In tal van workshops, demonstraties, masterclasses en netwerkbijeenkomsten delen mensen hun praktijkervaringen. Er is een heel veelzijdig aanbod dat altijd wel aansluit bij iemands interesse of situatie. De week wordt geopend door minister Bruins van VWS tijdens een groot openingscongres.