Safer Internet Day(s) 2018

9 januari 2018

Op 6 februari 2018 is het Safer Internet Day. In Nederland gebruiken we deze dag om een week lang aandacht te vragen voor online veiligheid en digitale vaardigheden van kinderen en jongeren. Diverse activiteiten vinden plaats. Hieronder een beknopt overzicht.

Besteedt uw organisatie ook aandacht aan de Safer Internet Day?

Laat het ons weten en doe mee!

Nieuwe onderzoeksresultaten
Cybercrime onder jongeren
Een stellingenonderzoek geeft inzicht in de houding van jongeren ten opzichte van cybercrime: kunnen zij inschatten wanner een handeling cybercrime is, wat kunnen zij zelf en kennen ze de gevolgen van het plegen van een cyberdelict? Hoe vinden zij dat jongeren gestraft moeten worden a het plegen van een cyberdelict en is cybercrime net zo erg als ‘gewone’ criminaliteit?

In opdracht van het Safer Internet Center Nederland (ECP, Mediawijzer.net, EOKM).

Digitale vaardigheden van kinderen
De rol van digitale vaardigheid of digitale geletterdheid in het onderwijs is de afgelopen jaren een veelbesproken onderwerp in de media. Vanuit de overheid, het bedrijfsleven, het onderwijs en uit andere hoeken wordt de wens en zelfs noodzaak uitgesproken om digitale vaardigheden in het onderwijsprogramma te integreren. SIDN doet onderzoek onder ouders en docenten naar de digitale vaardigheden van kinderen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door GfK.

Inspirerende bijeenkomsten
6 februari – Betrouwbaarheid van nieuws: over digitale innovatie die de journalistiek gaat redden
14.30 – 18.00 uur – Beeld en Geluid (Hilversum)

Het is anno 2018 steeds moeilijker om de betrouwbaarheid van nieuwsberichten of nieuwsmakers in te schatten en een gefundeerde mening te kunnen vormen. Hoe is dit zo gekomen en wat kunnen we hier aan doen? Zeker in het licht van de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en Beeld en Geluid organiseren samen een inspirerend debat over innovatieve journalistiek met diverse sprekers. Een bezoek aan de ‘Nieuws of Nonsens’-tentoonstelling in Beeld en Geluid is onderdeel van het programma.

Meer informatie en aanmelden.

13 februari – Hack Talk: Next Gen Hackers
19.00 – 21.00 – Worm (Rotterdam)
De volgende generatie hackers komt eraan. Deze tieners zijn handiger dan anderen in het uitproberen, breken en maken van informatietechnologie. Vaak blijven ze ongezien, totdat het een keer misgaat. Ze worden van school gestuurd omdat ze het netwerk plat hebben gelegd, geworven door cyber criminelen of krijgen een rechtszaak omdat ze een bedrijf hebben gehackt. Gelukkig gaat het vaak juist goed: hun talent wordt ontdekt en ze krijgen een belangrijke IT-functie op school of al op jonge leeftijd een goed betaalde baan in de cyber security. Met deze Hack Talk willen we de jonge talenten aan de goede kant houden door hen en hun leraren, ouders en verzorgers te laten zien dat cyber security een interessante sector is met veel mogelijkheden en creativiteit, duidelijk te krijgen waar de grenzen liggen tussen white hat en black hat hacking en wat we het beste kunnen doen als jonge hackers toch over de grens gaan. Invulling van de Hack Talk volgt zo snel mogelijk, evenals een uitnodiging, maar noteer de show alvast in uw agenda.
Mogelijk gemaakt door: het programma Ferm van het Havenbedrijf Rotterdam, dcypher (NWO) en veiliginternetten.nl van ECP |Platform voor de InformatieSamenleving.

Lesprogramma’s
Tijdens de IPON – 7 en 8 februari – kunnen basisscholen terecht bij de stand van CKS, Reshift en SIDN voor een gratis technieklespakket.

Met medewerking van veiliginternetten.nl en mediawijzer.net ontwikkelde VodafoneZiggo het gratis lesprogramma Online-Masters.nl. Het thema van Safer Internet Day dit jaar ‘Create, connect and share respect: A better internet starts with you’ leent zich goed voor het doen van een van de modules: Safe of Social Master. Medewerkers van VodafoneZiggo staan gedurende deze week op verschillende scholen in Nederland voor de klas.

En meer!
Digitale kinderrechten
Ook een belangrijk onderwerp waar eerder aandacht voor is geweest: kinderen en hun recht op privacy. Welke impact en gevolgen heeft bijvoorbeeld de nieuwe AVG. De expertgroep Digitale kinderrechten komt in januari bijeen en presenteert tijdens de Safer Internet Days haar aanbevelingen.

Uw activiteit op de website van saferinternetday.nl?
Laat ons vooral weten wat u doet op Safer Internet Day door een mail te sturen naar info@ecp.nl.

 

 

Terug naar nieuws