27-11-2009

Aandacht voor overstap naar IPv6: Awards uitgereikt aan beste Nederlandse implementaties

Tijdens het Jaarcongres ECP-EPN (26 november 2009) zijn de IPv6 Awards uitgereikt aan zeven bedrijven,  instellingen en particulieren die IPv6 succesvol hebben geïmplementeerd. Staatssecretaris Frank Heemskerk (ministerie van Economische Zaken) heeft de winnaars tijdens het congres persoonlijk gefeliciteerd. De IPv6  Awards zijn in het leven geroepen  om extra aandacht te vragen voor de noodzakelijke overstap van IPv4 naar IPv6.

 

De winnaars zijn:

 

Categorie                                     Winnaars
Bedrijfsleven                                 Watchmouse
Overheid & Not-for-profit               Nederlandse Publieke Omroep (NPO)
Onderwijs                                      Hogeschool Utrecht en Universiteit van Amsterdam
Publicatie                                       Arnout Veenman
Particulieren                                  Jasper Wonnink
Internet Service Providers             BIT

 

Bij het selecteren van de winnaars heeft de Jury gelet op motivatie, relevantie, toewijding, implementatie en impact. “De winnaars scoren hoog op implementatie en impact” aldus de Jury van de IPv6 Awards.

 

De jury is blij met alle aandacht die ontstaan is voor IPv6: “We kunnen constateren dat de implementatie van IPv6 op gang komt en de prioriteit van IPv6 in Nederland is gestegen” aldus Erik Huizer, voorzitter van de Nederlandse IPv6 Task Force. Lees hier het hele jury rapport.

 

De prijzen zijn ter beschikking gesteld door  SIDN, SURFnet, Stratix, Stichting NL net, XS4all en KPN. Dit toont hun betrokkenheid bij de overstap van IPv4 naar IPv6. De prijzen liepen uiteen van geldbedragen tot 15.000 euro, een week lang consultancy en een laptop met een jaar lang mobiel internet.

 

Noodzakelijke overstap naar IPv6
Door een alsmaar grootschaliger gebruik van het internet raken de huidige adresreeksen op het
internet (IPv4) in 2011 op. Om ervoor te zorgen dat dit niet tot problemen leidt is er een
nieuw adressysteem, genaamd IPv6, bedacht. Het is belangrijk dat Nederlandse bedrijven, internet service providers, overheden, onderwijsinstellingen en ook particulieren gaan beseffen dat de overstap naar dit nieuwe adressysteem noodzakelijk is en dat zij tijdig maatregelen kunnen en moeten nemen om de overstap naar IPv6 mogelijk te maken (en de kosten onder controle te houden). Goede implementaties van IPv6 kunnen volgens de IPv6 Task Force een voorbeeldfunctie hebben.