ECP Nieuwsflits 21-4-2022

https://campaign-image.eu/zohocampaigns/14332000012520012_zc_v99_1597914503928_logo_ecp_test_(1).png

Terugblik ECP Deelnemersspecial

Afbeelding Jaarfestival

Terugblik ECP Deelnemersspecial: Metaverse. Het platform van de toekomst?

Op donderdag 14 april jl. organiseerde ECP een fysieke deelnemersspecial over metaverse. Waar geen twijfel over bestaat is dat metaverse de volgende versie van het internet is. Veel organisaties werken vanuit verschillende perspectieven aan deze toekomst. Tegelijkertijd zijn nog veel zaken onduidelijk en spelen veel vragen in de samenleving: Hoe zorgen we dat cruciale waarden en principes geborgd worden? En hoe zorgen we ervoor dat de regie op metaverse niet in handen komt van enkele partijen? Sprekers tijdens het webinar waren Omar Niamut (TNO), Edo Haveman (Meta), Judith Blijden (SER) en Queeny Rajkowski (Tweede kamerlid voor de VVD), het gesprek werd geleid door Arie van Bellen, directeur ECP. U kunt het verslag van de bijeenkomst inzien op onze website.

Actueel bij ECP   

https://campaign-image.eu/zohocampaigns/14332000012520012_zc_v84_1648118259693_header_(2).jpg

ECP-deelnemers ontwikkelen samen met Quantum Delta Nederland de Quantum Impact Assessment

Quantumtechnologie is veelbelovend maar staat ook in de kinderschoenen. Daarom wordt er door ECP-deelnemers in samenwerking met het Centre for Quantum and Society van Quantum Delta Nederland een stappenplan ontwikkeld om vroegtijdig zicht te krijgen op de ethische en juridische aspecten van toepassing van quantum. Deze Quantum Impact Assessment helpt om de impact te sturen en te bewaken. Lees verder op onze website.

Afbeelding Deelnemersspecial Duurzaamheid

Call for presentations ONE Conference 2022 

De ONE Conference is de internationale cybersecurity conferentie en wordt door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Nationaal Cyber Security Centrum en de gemeente Den Haag georganiseerd. Dit jaar vindt de conferentie plaats op dinsdag 4 en woensdag 5 oktober. Heeft u kennis of inzicht in de laatste cybersecuritytrends of onderzoeken en wilt u deze kennis internationaal delen? Dien dan voor 6 mei 2022 een sessievoorstel in voor de ONE Conference 2022. Kijk voor meer informatie op de vernieuwde website van de ONE Conference.   

Tel mee met Taal experiment  

De afgelopen 1,5 jaar heeft Veiliginternetten.nl mee gedaan aan het project 'Tel mee met Taal' van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, in samenwerking met de Alliantie Digitaal Samenleven. Daarin is onderzocht of men met innovatieve technologie mensen kan herkennen als ze digitaal minder vaardig zijn en of digitaal minder vaardige mensen dan ook beter naar passende hulp geleid zouden kunnen worden. Zo konden bezoekers tijdelijk via een button direct bellen met de Digihulplijn. Via door Veiliginternetten.nl aangeleverde scripts werden mensen geholpen door vrijwilligers van de Digihulplijn op de onderwerpen inloggen in twee stappen (tweestapsverificatie) en wachtwoorden. Meer informatie vindt u in het rapport over dit onderzoek.    

Afbeelding Jaarfestival

Data: de sleutel tot gepersonaliseerde zorg 

Het personaliseren van zorg wordt steeds belangrijker. Verschillende ICT-technieken zijn hierbij onmisbaar: vooral de inzet van data en data analytics leidt tot veelbelovende toepassingen om zorg te personaliseren. Afgelopen weekend verscheen een artikel in ICT & Health gericht op de toekomst van het zorglandschap. Hierin is een aantal projecten uit het Commit2Data-programma op een rij gezet: Lees het hele artikel op de website van Commit2Data  

Weg van de angst voor artificiële intelligentie   

Onlangs verscheen in de regionale kranten van Mediahuis Nederland, een interview met Maaike Drok, projectmanager bij de Nederlandse AI Coalitie. Zij vertelde daarin over het belang van groeiende kennis en vaardigheden over AI en de gratis cursussen die de NL AIC daarvoor ontwikkelt. Het doel van deze sectorspecifieke AI-cursussen is om bewustwording aan te wakkeren en basiskennis te bewerkstelligen bij professionals over de kansen die AI kan brengen. Recent is de AI-cursus voor Energie gelanceerd. In deze online e-learning leren monteurs, installateurs en andere professionals in de energiebranche over de ontwikkelingen op het gebied van AI in hun sector. Lees het hele interview met Maaike Drok in het Noordhollands Dagblad.

Aankomende events   

/campaigns/ecp/sitesapi/files/images/20079484844/ECP_Deelnemersspecial___Digitalisering_en_Duurzaamheid_kopiëren.jpg  

ECP Deelnemersspecial – Digitalisering & Duurzaamheid.
Sessie 1: Een drieluik van kansen, uitdagingen en richting geven 

Vandaag, van 14:30 tot 15:30 uur, organiseert ECP de online deelnemersspecial: Digitalisering & Duurzaamheid: Sessie 1. Nederland heeft de wens om het klimaat voor de toekomstige generaties goed in te richten, waarbij digitalisering tegenwoordig een belangrijke rol speelt. Hoe verduurzamen we Nederland met de inzet van ICT? Met een mooie line-up van sprekers te weten: Gert-Jan van Eck (COO - Huawei Nederland), Alexandra Schless (CEO - NorthC Datacenters), Harold Veldkamp (Programmadirecteur Digitalisering - Topsector Energie), Arno Laeven (Themalead Energie & Duurzaamheid - Dutch Blockchain Coalition) en Mark Bressers (Directeur - Nederlandse Emissie Autoriteit), belooft dit een interessant webinar te worden. Aanmelden kan nog via onze website. 

Kennissessie ethische en maatschappelijke aspecten Gaia-X 

Op donderdag 19 mei vindt in de Koninklijke Industrieele Groote Club in Amsterdam de fysieke Gaia-X hub NL bijeenkomst ‘Ethische en maatschappelijke aspecten van Gaia-X’ plaats met prof. dr. José van Dijck (Universiteit Utrecht) en dr. Claire Stolwijk (TNO). Professor Van Dijck gaat nader in op de invloed van online platformen op publieke belangen; publieke waarden zoals transparantie, privacy en democratische controle staan centraal in het bouwen van een Europese online infrastructuur. Dr. Stolwijk neemt ons mee in de stand van zaken omtrent digitale soevereiniteit in Nederland en Europa en de kansen en uitdagingen die nog voor ons liggen. Meer informatie en aanmelden via onze website.

Nieuws van onze deelnemers en partners  

Werkconferentie Ethiek & Digitalisering in de zorg 

Digitalisering van de zorg biedt veel voordelen, maar vinden we álle effecten ervan wenselijk? Hoe gaan we bijvoorbeeld verantwoord om met data van burgers? En hoe houden we de menselijke maat in het oog bij het gebruik van domotica? Ethische vragen waar je als zorgverlener, bestuurder, zorgmanager, ICT-professional, CMIO, CNIO of patiëntvertegenwoordiger mee te maken kan krijgen. Connect4Care en Sleutelnet organiseren donderdag 2 juni de fysieke Werkconferentie Ethiek & Digitalisering in de zorg om antwoorden op deze ethische vragen te vinden. Peter-Paul Verbeek en ECP-er Daniel Tijink laten zien hoe begeleidingsethiek werkt en tot concrete handvatten leidt om technologie op een ethisch verantwoorde manier toe te passen. Voor meer informatie over het programma en aanmelden, ga naar de website.   

Agentschap Telecom wordt Nationale Cybersecurity certificeringsautoriteit (NCCA) 

Agentschap Telecom is sinds kort officieel de Nationale Cybersecurity certificeringsautoriteit (NCCA). Vanuit deze nieuwe rol houdt het toezicht op de certificering van IT-producten, diensten en processen. Doel is digitale producten en diensten digitaal veiliger te maken en zo de digitale weerbaarheid van ons land te vergroten. Lees het hele bericht op de website van Agentschap Telecom. 

Agenda