ECP Nieuwsflits 16-6-2022

ECP Jaarfestival! De vibe shift van het digitale tijdperk

Wie om zich heen kijkt, ziet en voelt dat de vibes aan het shiften zijn. We gaan van fake news en een overdaad aan informatie naar een beperking van toegang tot informatie: verschillende landen bouwen inmiddels hun eigen internet. Waar voorheen iedereen social media geweldig vond, zijn social media steeds minder populair aan het worden. Ook de wereld van werk is compleet veranderd: hybride werken is here to stay. We leven in de media en niet meer ‘met’ media. Allemaal voorbeelden van vibe shifts die hebben plaats gevonden of nog gaande zijn in de digitale wereld.

Deze shifts zijn soms spannend en leuk, maar kunnen ook ongrijpbaar en eng zijn, waardoor het niet meer behapbaar voelt. De veranderende digitale samenleving vraagt om een scherpe blik op de toekomst. Hoogste tijd dus om samen te onderzoeken hoe we om moeten gaan met de digitale vibe shifts en dat gaan we doen op donderdag 17 november, tijdens het ECP Jaarfestival 2022. Reserveer deze dag alvast in uw agenda. Wilt u in september de officiële uitnodiging ontvangen? Laat dan uw contactgegevens achter. Wij hopen u te zien op donderdag 17 november! Wilt u alvast in de feeststemming komen?Neem dan een kijkje op onze vernieuwde ECP Jaarfestival website!


Verder leest u in deze nieuwsflits het laatste nieuws van onze programma’s, coalities en partners. Veel leesplezier!

Afbeelding Jaarfestival

Cyberspieken voor politici

Op 14 mei jl. heeft Jeroen Gaiser - initiatiefnemer de cyberspiekbriefjes - samen met Marjolijn Bonthuis - programmadirecteur Digitale Veiligheid en Vertrouwen bij ECP, de cyberspiekbriefjes die op Veiliginternetten.nl staan, aangeboden aan de Kamercommissie Digitale Zaken. De politiek heeft een belangrijke taak in het kader van cybersecurity, echter hebben cyberexperts geconstateerd dat politici op dit vlak kennis missen. Nu hoeft de kennis over cybersecurity niet perfect paraat te zijn, maar het moet wel iemand in staat stellen snel de belangrijkste punten scherp te krijgen. Het spiekbriefje is kort, bondig en in de juiste taal. Het is snel te scannen en bevat het juiste detailniveau zonder in jargon te verzanden. Bekijk het volledige bericht op veiliginternetten.nl.

Bureau Jeugd en Media ontvangt 375.000 euro van Google.org om online veiligheid voor jongeren te bevorderen

Google.org doneert 375.000 euro aan Bureau Jeugd en Media voor het ondersteunen van scholen en huishoudens bij het verbeteren van digitale vaardigheden van jongeren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het bestaande lesprogramma 'De InternetHelden'.

Twee jaar geleden werd het lesprogramma De InternetHelden door Google in het leven geroepen met steun van Nederlandse partners, waaronder Safer Internet Centre Nederland. In de afgelopen twee jaar heeft het programma meer dan 7.150 online lessen over online veiligheid en digitaal burgerschap mogelijk gemaakt.


"Digitale geletterdheid is een belangrijk onderdeel van de opvoeding van onze kinderen. Door hen te leren hoe ze het internet moeten gebruiken en hoe ze zich het beste kunnen gedragen op social media, wordt het internet veiliger, worden sociale media vriendelijker en wordt de volgende generatie bewuster van hun online gedrag. De InternetHelden ondersteunt docenten en ouders bij deze voorlichting", aldus Marjolijn Bonthuis, Safer Internet Centre Nederland. Lees het hele bericht op onze website.

Afbeelding Jaarfestival

Daniël Tijink geïnstalleerd als lid van de ethische commissie van Eindhoven

Op 7 juni jl. werd ECP'er Daniël Tijink geïnstalleerd als lid van de ethische commissie van Eindhoven. In aanwezigheid van Stijn Steenbakker, wethouder Innovatie in Eindhoven en de leden van de gemeenteraad presenteerden de commissieleden zich. De verantwoordelijk ambtenaar, Maarten van Veen, zette de ambitie en werkwijze uiteen. De kern van de werkwijze is een goed gecoördineerd samenspel tussen de raad, het ethisch team binnen de gemeente en de onafhankelijke ethische commissie. Meer weten? Kijk op onze website.

Doe mee aan een kort onderzoek om het Centre for Quantum & Society vorm te geven

Samen met Quantum Delta Nederland werkt ECP, met veel betrokken deelnemers en partijen uit haar achterban, aan een Quantum Impact Assessment. Geweldig om te zien dat dit Assessment een plaats krijgt in het bredere quantum-ecosysteem in Nederland. ECP ondersteunt hiermee het nieuwe ‘Centre for Quantum & Society’ dat vanaf donderdag 16 juni van start gaat! Quantum Delta Nederland pakt hiermee een leidende rol in verantwoord innoveren met quantumtechnologieën, met een speciale focus op de ethische, juridische en maatschappelijke impact. Om de diensten van het Centre for Quantum & Society goed vorm te geven doen we een kort onderzoek naar de behoeften van diverse stakeholders. Laat ons weten waar uw interesse ligt door mee te doen aan een kort onderzoek. 

Aankomende events

De komende week staan er weer mooie events op het programma. Te beginnen met de Zomerborrel van de Digitale Binnenhof Academy, op vrijdag 17 juni van 15:00 - 17:30 uur en de ECP Deelnemersspecial over Digitale Soevereiniteit op maandag 20 juni van 14:30 - 18:00 uur. Als u zich nog wilt aanmelden dan kan dat via onze website. Hieronder leest u welke events nog meer op het programma staan.

20 - 22 juni | EuroDIG 2022

Het European Dialogue on Internet Governance (EuroDIG) vindt plaats van maandag 20 juni t/m woensdag 22 juni. Het programma is gebaseerd op vier thema's: digitale soevereiniteit, regulering, nieuwe technologieën en het Internet ten tijde van crises. Bekijk het programma op de website van EuroDIG en meld u nu nog aan voor online deelname.

21 juni | NL AIC Lancering AI-cursus voor de Creatieve Industrie 

Om de lancering van deze cursus te vieren nodigt de NL AIC u uit voor een inspiratiesessie over AI in de creatieve sector in het Teylers Museum in Haarlem. Tech-ondernemer Jim Stolze neemt u tijdens dit lanceringsevenement mee in de wereld van AI en creativiteit. Maar ook kunt u uw eigen AI-kennis testen en krijgt u aansprekende voorbeelden te zien van creatieve AI in de praktijk. Aanmelden kan via netwerkdigitaalerfgoed.nl.

28 juni | DBC Conferentie 2022

Op dinsdag 28 juni vindt de DBC conferentie 2022 plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Tijdens de conferentie krijgt u meer informatie over de laatste ontwikkelingen rondom blockchain, komen in hoog tempo de successtories van de Dutch Blockchain Coalition voorbij en spreekt keynote spreker Simon Lelieveldt over Central Bank Digital Currencies (CBDC's).


Hiernaast zijn er verschillende break-out sessies gericht op specifieke toepassingsgebieden. Hoe kan blockchain worden ingezet om klimaatclaims in waardeketens te garanderen of de dienstverlening van de overheid aan burgers te verbeteren? Ontmoet, verbind, praat en luister mee over deze en vele andere onderwerpen. Hele programma bekijken en aanmelden? Ga naar de website van de DBC.

Vacatures

Terugblik: Werkconferentie ‘Ethiek & Digitalisering in de zorg’

Op donderdag 2 juni jl. vond de Werkconferentie ‘Ethiek & Digitalisering in de zorg’ plaats, georganiseerd door de Regionale samenwerkingsorganisaties Connect4Care en Sleutelnet in samenwerking met ECP. Centraal stond de vraag hoe je ethisch verantwoord digitalisering toepast in de zorg. Hoe ga je om met data van burgers (of patiënten), benut je kansen van digitaal monitoren en voorkom je dat mensen buiten de boot vallen? Tijdens het plenair programma nam prof. dr. ir. Peter-Paul Verbeek ons mee in hoe begeleidingsethiek werkt. De break-out sessies waren ingevuld met workshops waarin de deelnemers zelf met de Aanpak Begeleidingsethiek een concrete casus uitwerkten. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met cameratoezicht in het verpleeghuis? Lees verder op de website van de Aanpak Begeleidingsethiek.

Vacatures

Agenda