ECP Nieuwsflits 2-6-2022

https://campaign-image.eu/zohocampaigns/14332000013160006_zc_v99_1597914503928_logo_ecp_test_(1).png
https://campaign-image.eu/zohocampaigns/14332000013160006_zc_v84_1648118259693_header_(2).jpg

De afgelopen weken zijn er weer enorm veel digitaliseringsonderwerpen de revue gepasseerd. Zo zette de politie een video met 'deepfake technologie' in bij een cold case met als doel de dader van een moord, bijna 20 jaar na dato, alsnog op te sporen. Bekijk hier de video. Meer weten over deepfake? Kijk dan de ECP Deelnemersspecial: 'Deepfake technologie, wanneer nep niet meer te onderscheiden is van echt' terug via onze website.


Dinsdag 31 mei debatteerde de Tweede Kamer met minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens en staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering Alexandra Van Huffelen over de aankomende vergadering van EU-ministers (3 juni 2022) in de Telecomraad in Brussel. Op de agenda stonden o.a. de Verordening Kunstmatige Intelligentie, de Dataverordening en het Europees Kader voor een Digitale Identiteit. Tijdens het debat kwam ook de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ter sprake, zij liet zich een week eerder uit over de toename van het aantal datalekken. Meer informatie over dit commissiedebat vindt u op de website van de Tweede Kamer.


En als uitsmijter: het is nog even wachten, maar PostNL brengt dit najaar voor het eerst een cryptopostzegel uit, goed nieuws dus voor de postzegelverzamelaars onder ons. Hiernaast blikken we in deze nieuwsflits vooruit en terug op een aantal evenementen en leest u interessante nieuwsberichten van onze programma’s, coalities en partners. Veel leesplezier!

Afbeelding Jaarfestival

AMS-IX en ECP publiceren argumentenkaart over de Europese internetblokkade van Russia Today en Sputnik

AMS-IX, één van de grootste internetknooppunten ter wereld, en ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, publiceerden op 1 juni, tijdens More-IP, een argumentenkaart over de Europese internetblokkade van Russia Today en Sputnik. Met de kaart willen ECP en AMS-IX inzicht geven in de gevolgen van blokkades van contentpartijen door Internet service providers een debat over deze verregaande maatregel aanwakkeren. Argumentenkaart lezen? Kijk dan op onze website.

Hoe veilig ben jij online?

In de maand juni besteedt Veiliginternetten.nl extra aandacht aan online basisveiligheid. Ze delen deze maand tips om je basisveiligheid op orde te brengen en te houden. De 5 belangrijkste tips gaan over veilige wachtwoorden, software-updates, virusscans, updates doen en eerst checken dan klikken. Kijk op Veiliginternetten.nl voor alle tips en filmpjes van het ministerie van Justitie & Veiligheid.

Afbeelding Jaarfestival

NL AIC lanceert AI bewustwordingcursus voor het onderwijs

De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) lanceert een bewustwordingscursus over de toepassing van artificiële intelligentie (AI) in het primair en voortgezet onderwijs. AI voor Onderwijs, is een gratis online cursus die in eigen tijd en tempo te volgen is. Het doel van de cursus is bewustwording creëren bij professionals die werkzaam zijn binnen het onderwijs. In slechts 2 uur tijd worden de basisbegrippen zoals algoritmes, AI, machine learning en deep learning besproken. Interessante tracks en boeiende verhalen uit het onderwijs laten leerkrachten, docenten en bestuurders de wereld van AI zien binnen hun eigen werkomgeving. Meer weten? Start hier de cursus of lees meer informatie.

Aankomende events 

16 juni | Webinar: Bestuurder in control

Op donderdag 16 juni organiseert Alert Online samen met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat het webinar: de bestuurder in control. Door de toename in het aantal cyberaanvallen binnen overheden, organisaties en bedrijven wordt het steeds relevanter dat de bestuurskamer in control is. Maar hoe weet u dit? Hierover gaat ECP'er Marjolijn Bonthuis in gesprek met o.a. Hans de Vries (NCSC), Ronald Verbeek (CIO Platform), Liesbeth Holterman (Cyberveilig Nederland) en Luisella ten Pierik (Stedin). Het dreigingsbeeld is groot en het is van belang dit probleem te erkennen en onder de aandacht te brengen. Meer informatie of registreren? Kijk op de website van weerbare digitale overheid

17 juni | Digitale Binnenhof Academy Zomerborrel

Op 17 juni 2022 van 15.00 – 17.30 uur, organiseert de Digitale Binnenhof Academy een zomerborrel. Wij nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn. Na het welkomstwoord van Arie van Bellen, geeft voormalig Tweede Kamerlid Kees Verhoeven een keynote speech. Hij zal onder andere een blik werpen op de digitale agenda van het kabinet. Hierna bieden wij u tijdens de borrel de gelegenheid om te netwerken. Aanmelden kan via onze website.

20 juni | ECP Deelnemersspecial – Digitale Soevereiniteit

Op maandag 20 juni van 14:30 – 18:00 uur organiseert ECP in samenwerking met TNO de deelnemersspecial 'Digitale Soevereiniteit' in congrescentrum New Babylon in Den Haag. Claire Stolwijk (Researcher & Consultant bij TNO Strategic Analysis and Policy) presenteert de nieuwste inzichten op het gebied van digitale soevereiniteit, waarna sprekers vanuit verschillende domeinen het thema samen met het publiek verder zullen onderzoeken. Aansluitend aan het inhoudelijk programma start om 17.00 uur de netwerkborrel. Aanmelden kan via dit aanmeldformulier.

Digitale soevereiniteit is een thema dat ECP nauw aan het hart ligt, eerder organiseerde zij de terug te kijken bijeenkomsten Digitale autonomie; digido of digidon't en Soevereiniteit in tijden van ai.

23 juni | Partnerbijeenkomst Alert Online

Op donderdag 23 juni organiseert Alert Online haar tweede partnerbijeenkomst. De bijeenkomst zal online plaatsvinden. Met nog 4 maanden tot oktober, de cybersecuritymaand, gaan zij graag met u in gesprek over uw plannen. Maakt u een quiz, stuurt u een (nep) Phishingmail? Op welk thema gaat u inzetten? Of bent u juist nog opzoek naar inspiratie? Alert Online nodigt u van harte uit om in gesprek te gaan over de cybersecuritymaand. U kunt zich aanmelden via deze link. Meer informatie volgt. 

Nieuws van onze deelnemers en partners

SIDN sluit zich aan bij Make IT Work

De krapte op de ICT-arbeidsmarkt neemt de laatste jaren hard toe. Het aantal werkzoekenden daalt en tegelijkertijd groeit het vakgebied. Vrijwel elke sector heeft diverse ICT-gerelateerde werkzaamheden. Dat merkt SIDN ook. Daarom sloot SIDN zich aan bij Make IT Work. Dit initiatief biedt hoogopgeleiden een kans om zich om te scholen naar een ICT-functie op hbo-niveau. Peter de Beijer, manager ICT development bij SIDN: “We kijken ernaar uit om in juli de eerste 3 kandidaten te ontvangen en hen verder op te leiden.” Meer informatie? Kijk op de website van SIDN.

Seminar 'Nieuwe topleveldomeinen in 2023: een unieke kans?'

Een domeinnaam eindigt in Nederland doorgaans op .nl of .com. Die internetextensies, ook wel top leveldomeinen of TLD’s genoemd, kent iedere organisatie. Maar wat als je voor je provincie, gemeente, regio of overheidsinstelling een eigen TLD zou kunnen aanvragen? Een domein waarover je volledige zeggenschap hebt en dat alle domeinnamen en mailadressen biedt die je zou kunnen wensen? Denk aan https://gemeente.breda of https://bezoek.twente. Meer weten hierover? Meld u aan voor het seminar 'Nieuwe topleveldomeinen in 2023: een unieke kans?' georganiseerd door SIDN en de Gemeente Amsterdam. Meer weten? Kijk op de website van SIDN

In deze nieuwsflits?

In deze nieuwsflits geven we updates over de activiteiten van ECP en haar deelnemers rondom digitalisering en de samenleving. Heeft u suggesties, ideeën of activiteiten die u graag onder de aandacht wil brengen? Laat het ons vooral weten via nieuwsbrief@ecp.nl.

Vacatures

Agenda