ECP Nieuwsflits 10-3-2022

https://campaign-image.eu/zohocampaigns/14332000011625004_zc_v99_1597914503928_logo_ecp_test_(1).png
Afbeelding Jaarfestival

Iedereen volgt het nieuws over de situatie in Oekraïne op de voet. Er worden massaal inzamelingsacties georganiseerd en in de buurlanden van de Oekraïne komen iedere dag mensen binnen op zoek naar een veilige plek. Ook in de online wereld gebeurt er van alles; de digitale aanvallen volgen elkaar in rap tempo op. In deze nieuwsflits delen we onder andere een aantal hulpinitiatieven van onze deelnemers en partners in projecten. 


Hiernaast blikken we terug op de ECP Deelnemersspecial: De route van (des)informatie in verkiezingstijd en de impact op beslissingen. In anderhalf uur namen wij de kijker mee in de wereld van digitale beïnvloeding. Want hoe voorkomt u dat u uw stem baseert op verdraaide feiten? Ook gaan de deuren van de Digitale Binnenhof Academy op 28 maart weer open. Dit keer gaat de sessie volledig over cyberweerbaarheid, met de situatie in de Oekraïne is dit meer dan ooit een actueel thema en een aanknopingspunt om cyberveiligheid hoog op de agenda te krijgen bij politici. Wij wensen u veel leesplezier.

Afbeelding Deelnemersspecial

ECP Deelnemersspecial – De route van (des)informatie in verkiezingstijd en de impact op beslissingen

Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht, kijken we met zijn allen vooruit naar de toekomst. Hoe willen wij dat onze gemeente er straks uit komt te zien? Welke onderwerpen zijn relevant? Iedereen heeft daar zo zijn eigen ideeën over. Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering, riep tijdens de Digitale Raad op 19 februari j.l op “Maak digitalisering al politiek in uw gemeente”. Digitalisering is niet iets wat ons zomaar overkomt, het is ook een gevolg van menselijke keuzes. De ECP Deelnemersspecial: De route van (des)informatie in verkiezingstijd en de impact op beslissingen, die samen met Netwerk Mediawijsheid georganiseerd werd, ging in op het thema 'informatie en digitale beïnvloeding'. Sprekers tijdens het webinar waren onder anderen Robert van der Noordaa, Claes de Vreese, Serv Wiemers en Bram Alkema, het gesprek werd geleid door Marjolijn Bonthuis, Programmadirecteur Digitale Veiligheid & Vertrouwen bij ECP. U kunt het webinar terugkijken via onze website

Alexandra van Huffelen overhandigt beleid voor digitalisering aan de Tweede Kamer

Deze week overhandigde Alexandra van Huffelen de Tweede Kamer het hoofdlijnen beleid voor digitalisering. Hetgeen waar ECP zich al jaar en dag voor inzet, namelijk een veilige, inclusieve, maar vooral ook kansrijke digitale samenleving, staat centraal in de strategie. Naast aandacht voor kansen is er ook aandacht voor de schaduwzijde van digitalisering. Lees verder op onze website.

Het belang van cybernormen

Afbeelding Deelnemersspecial Duurzaamheid

De afgelopen periode hebben veel cyberaanvallen plaatsgevonden rondom het conflict in Oekraïne (zie de website van het NCSC voor een complete tijdlijn). Om dit soort cyberconflicten te voorkomen is het internationale gemeenschap in 2019 al bijeengekomen om cybernormen op te stellen, onder leiding van de Global Commission on the Stability of Cyberspace. Het doel van deze cybernormen is om de stabiliteit van de cyberspace te waarborgen. Lees verder op de ECP website.

Gratis technische assistentie aan de Oekraïense hosting- en cloudindustrie

De Dutch Cloud Community biedt gratis technische assistentie aan de Oekraïense hosting- en cloudindustrie om hen te helpen hun activiteiten voort te zetten tijdens de aanvallen op hun land. De leden van de Dutch Cloud Community bieden gezamenlijk een verscheidenheid aan diensten aan zonder kosten voor de aanvrager: back-ups, virtuele servers, hosting van websites, maildiensten, DDoS-bescherming, IPv4-ruimte, Discord-diensten, datacenterdiensten en een reeks andere diensten. Met onmiddellijke ingang worden Oekraïense hosting- en cloudbedrijven, lokale en nationale overheden en IT-bedrijven uitgenodigd verzoeken om assistentie in te dienen via het e-mailadres: oekraine@dutchcloudcommunity.nl. Lees de volledige oproep in het Engels op de website van de Dutch Cloud Community.

Cyberspieken voor politici!

Begin 2021 had Jeroen Gaiser het idee om - op persoonlijke titel - landelijke politici te ondersteunen met cyberspiekbriefjes. De cyberspiekbriefjes dienen als hulpmiddel om snel kennis op te doen over cybersecurity, het debat goed voor te bereiden of voor het opstellen van een speech. Verschillende Nederlandse privacy- en cybersecurityexperts hebben geholpen om deze spiekbriefjes te maken.  ECP werkte graag mee en onder de paraplu van veiliginternetten.nl ontstond www.cyberspiekbrief.nl. Het project is af en klaar voor gebruik.  De cyberspiekbriefjes worden aangeboden aan de Digitale Binnenhof Academy, het neutrale kenniscentrum waar politici en fractieleden objectieve kennis aangeleverd krijgen over de werking van de digitale samenleving. Meer informatie kunt u vinden op onze website.

Met kinderen praten over de oorlog 

Nepnieuws via TikTok, heftige beelden op TV, kinderen blijft weinig bespaard als het gaat om de Russische inval in Oekraïne. Sommige kinderen weten precies wanneer ze iets niet moeten kijken en beschermen zichzelf daartegen, voor andere kinderen is dit nog wat lastig. Tot welke leeftijd moeten kinderen echt worden afgeschermd van geweld op het internet en wat vertel je ze daarna? Naar aanleiding van de situatie in de Oekraïne schreef Bureau Jeugd & Media een mooi artikel ‘Met kinderen praten over de oorlog'. Hierin deelt Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media tips voor kinderen van alle leeftijden.

https://campaign-image.eu/zohocampaigns/14332000011625004_zc_v21_1646830433888_events_dba_flits.jpg

Digitale Binnenhof Academy – Kennissessie over Cyberweerbaarheid

De Digitale Binnenhof Academy organiseert op 28 maart van 14:30 - 15:30 uur een kennissessie over cyberweerbaarheid. Hans de Vries, directeur Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en Astrid Oosenbrug, cybersecurityexpert en voormalig Tweede Kamerlid, voorzien u van een verdieping op het thema. Daarnaast is er ruimte voor discussie en vragen. Meer informatie vindt u op onze website.

Opleidingsplatform NL AIC live

In 2021 signaleerde de werkgroep Human Capital van de NL AIC dat er behoefte is aan een overzicht van bestaande gespecialiseerde AI-opleidingen en AI-onderwijs in domeinen zoals zorg, economie, logistiek en recht. Ze startte daarom het project ‘Inventarisatie Opleidingen en good practices AI’ waarmee ze een eerste aanzet maakte tot een transparant overzicht van bestaande opleidingen. Onlangs is het opleidingsplatform live gegaan waar het rapport, de good pratices en alle opleidingen te vinden zijn. Lees het hele bericht op onze website.

Vacatures

Agenda