ECP Nieuwsflits 4-5-2022

https://campaign-image.eu/zohocampaigns/14332000012737022_zc_v99_1597914503928_logo_ecp_test_(1).png
https://campaign-image.eu/zohocampaigns/14332000012737022_zc_v84_1648118259693_header_(2).jpg

In deze nieuwsbrief blikken we terug op een paar drukke maar toch ook letterlijk en figuurlijk zonnige weken. Op de laatste werkdag voor de verjaardag van Zijne Majesteit de Koning werd zoals gebruikelijk een aantal burgers koninklijk gedecoreerd vanwege bijzondere verdiensten voor de samenleving. Bij de Lintjesregen kregen 3025 personen een Koninklijke onderscheiding waaronder ook de directeur van ECP, Arie van Bellen. Het maakt ons trots dat Arie de Koninklijke onderscheiding 'Ridder in de Orde van Oranje-Nassau' kreeg uitgereikt en grijpen deze nieuwsbrief aan om hem nogmaals in het zonnetje te zetten, gefeliciteerd Arie!

 

En doen al die zonnige dagen niet al denken aan de zomer? Allicht goed nieuws voor reizigers die een visum nodig hebben om naar Europa te reizen. De Europese Commissie heeft namelijk een wetgevingsvoorstel gepresenteerd om de visumprocedure verder te digitaliseren. Reizigers krijgen dan de mogelijkheid om hun visumaanvraag online in te dienen en de visumsticker wordt vervangen door een digitaal -veiliger en minder fraudegevoelig - visum. Nieuwsgierig geworden? Kijk voor meer informatie over dit voorstel op de website van de Europese Commissie

 

Nog een nieuwtje, maar dan van de nationale overheid: verkopers zijn vanaf 27 april wettelijk verplicht om updates voor digitale diensten en producten te leveren. De Rijksoverheid geeft consumenten het recht op software- en beveiligingsupdates bij de aankoop van slimme apparaten. De wetswijziging sluit aan bij de overheidscampagne
'Doe je updates'. Via veiliginternetten.nl wordt gewezen op het belang van het up-to-date houden van slimme apparaten. Meer weten over deze campagne? Kijk op
veiliginternetten.nl.

 

Naast al dit goede en zonnige nieuws blikken we in deze nieuwsflits ook terug op ander nieuws, waaronder een aantal bijzonder geslaagde bijeenkomsten en kijken we alvast vooruit. Veel leesplezier.

Afbeelding Jaarfestival

ECP Deelnemersspecial – Digitalisering & Duurzaamheid. Sessie 1: Een drieluik van kansen, uitdagingen en richting geven

Op donderdag 21 april vond de ECP Deelnemersspecial: Digitalisering & Duurzaamheid. Sessie 1: Een drieluik van kansen, uitdagingen en richting geven plaats. Tijdens de eerste sessie gingen we in gesprek met Gert-Jan van Eck (COO, Huawei Technologies Netherlands B.V), Alexandra Schless (CEO, NorthC Datacenters), Harold Veldkamp (Programmadirecteur Digitalisering, Topsector Energie), Arno Laeven (Themalead Energie & Klimaat, Dutch Blockchain Coalition) en Mark Bressers (Directeur-bestuurder Nederlandse Emissieautoriteit). Heeft u dit eerste webinar gemist? Niet getreurd, via onze website kunt u het webinar gemakkelijk terugkijken.

Afbeelding Deelnemersspecial Duurzaamheid

Partnerbijeenkomst Alert Online

Op dinsdag 19 april vond de eerste partnerbijeenkomst van Alert Online plaats. De partners kwamen fysiek bij elkaar bij Bleyenberg in Den Haag om ideeën uit te wisselen en inspiratie op te doen voor de cybersecuritymaand in oktober. Een greep uit de thema’s die naar voren kwamen: schaamte, ransomware, phishing en gedragsverandering. In oktober gaan we weer aan de slag met deze thema’s. Meer informatie over de bijeenkomst kunt u vinden op onze website

'Leren met AI' - NL AI deelnemers evenement 

Op 13 april vond het Nl AIC deelnemers evenement plaats. Een dag waar wederom is gebleken dat zoveel mensen dezelfde ambitie hebben; een Mensgerichte en verantwoorde AI, met als doel maatschappelijk welzijn en economische groei. Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering, sprak de aanwezigen toe: “Ik ben tot op het bot gemotiveerd om samen met u te zorgen dat mensen - en hun rechten - het kloppende hart van AI zijn. En ik wil ook dat Nederland daarin voorop loopt in Europa en de wereld. Ik zie een grote rol voor de Nederlandse AI Coalitie, als de plek waar betrokken professionals, onderzoekers, activisten en beleidsmakers samen leren, elkaar scherp houden en aanspreken waar dat nodig is”. En die uitdaging accepteert de NL AIC vol enthousiasme. Bekijk de aftermovie van het event op Vimeo.nl. Tevens is tijdens het evenement het position paper ‘Ethiek en AI in de praktijk, samenwerken en samen leren’ gepresenteerd. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid ziet Artificiële Intelligentie (AI) als dé nieuwe systeemtechnologie: een technologie die de maatschappij wezenlijk verandert. Meer weten hierover? Kijk op de website van de NL AIC.

Begeleidingsethiek in meerdere provincies

Goed nieuws voor Nederland: begeleidingsethiek wordt momenteel toegepast in meerdere provincies. Naast Overijssel en Noord-Brabant past ook Noord-Holland de komende maanden op minimaal vijf casussen begeleidingsethiek toe. De moderatoren komen geregeld bijeen in een community-of-practice, waar ze kennis, ervaringen en handelingsopties uitwisselen. De verslagen zijn terug te lezen op de website. Ook interesse in deze innovatieve, praktische en laagdrempelige manier om ethiek op een positieve manier een plek te geven in de ontwikkeling en implementatie van technologie? Neem contact op met Daniël Tijink voor meer informatie.

Afbeelding Deelnemersspecial Duurzaamheid

#DOES2FA Inloggen in twee stappen

In de maand mei besteedt Veilig Internetten extra aandacht aan ‘inloggen in twee stappen’ (tweefactorauthenticatie). Met inloggen in twee stappen beveilig je accounts en apparaten beter. Steeds vaker stellen accounts het zelfs verplicht om verificatie in 2 stappen in te stellen. Op veiliginternetten.nl vindt u meer informatie over inloggen in 2 stappen en stappenplannen voor de meest accounts. Ook besteden we aandacht aan het op veilige wijze beheren van wachtwoorden; want een wachtwoord is natuurlijk de eerste stap van inloggen in 2 stappen. Meer weten? Kijk op de website veiliginternetten.nl.

Aankomende events 

19 mei | Bijeenkomst ethische en maatschappelijke aspecten Gaia-X

Op donderdag 19 mei, van 14:00 tot 17:00 uur, vindt de fysieke bijeenkomst ‘Ethische en maatschappelijke aspecten van Gaia-X’ plaats in de Koninklijke Industrieele Groote Club in Amsterdam. Sprekers zijn: prof. dr. José van Dijck (Universiteit Utrecht) en dr. Claire Stolwijk (TNO). Professor Van Dijck gaat nader in op de invloed van online platformen op publieke belangen; publieke waarden zoals transparantie, privacy en democratische controle staan centraal in het bouwen van een Europese online infrastructuur. Dr. Stolwijk neemt ons mee in de stand van zaken omtrent digitale soevereiniteit in Nederland en Europa en de kansen en uitdagingen die nog voor ons liggen. Meer informatie en aanmelden kan via onze website.

20 – 22 juni | EuroDIG

Van 20 t/m 22 juni vindt de European Dialogue on Internet Governance plaats, in hybride vorm vanuit Trieste, Italië. Meer informatie vindt u op onze website

28 november t/m 2 december | IGF 2022- Call for Workshop Proposals tot en met 3 juni

Van 28 november t/m 2 december vindt het 17e Internet Governance Forum plaats onder het thema Resilient Internet for a shared sustainable and common future. Het programma van het IGF is gebaseerd op vijf thema’s: 

 • Connecting all people and safeguarding human rights 

 • Avoiding Internet fragmentation 

 • Governing data and protecting privacy 

 • Enabling safety, security and accountability 

 • Addressing advanced technologies, including AI

De Call for Session Proposals is geopend.
De deadline voor het indienen van proposals is
3 juni. Meer informatie vindt u op de website van het IGF

Nieuws van onze deelnemers en partners 

Agentschap Telecom publiceert jaarbericht 2021

Onze partner Agentschap Telecom heeft haar jaarbericht 2021 gepubliceerd, centraal daarin staat de vraag: Hoe blijven we veilig, in tijden van verandering? In dit jaarbericht onder andere ook een interview met ECP-directeur Arie van Bellen.

In de nieuwsflits?

In deze nieuwsflits geven we updates over de activiteiten van ECP en haar deelnemers rondom digitalisering en de samenleving. Heeft u suggesties, ideeën of activiteiten die u graag onder de aandacht wil brengen? Laat het ons vooral weten via nieuwsbrief@ecp.nl.

Vacatures

Agenda