ECP Nieuwsflits 24-2-2022

https://campaign-image.eu/zohocampaigns/14332000011243694_zc_v99_1597914503928_logo_ecp_test_(1).png
Afbeelding Jaarfestival

ECP Jaarfestival 2022 - Save the date!

17 november is het weer zover! Het ECP Jaarfestival 2022 vindt plaats in de Fokker Terminal in Den Haag. We geven deze dag vorm aan ontmoeting en inspiratie en gaan graag met elkaar in gesprek over de uitdagingen en kansen van onze digitaliserende samenleving en economie. Gaan wij ook met u in gesprek? Zet deze dag alvast in uw agenda, wij hopen u te zien op donderdag 17 november!


Alvast in de festivalstemming komen? De sessies van het ECP Jaarfestival 2021 kunt u terugkijken op
onze website.

Afbeelding Deelnemersspecial

ECP Deelnemersspecial – De route van (des)informatie in verkiezingstijd en de impact op beslissingen

Het is soms lastig om digitale inmenging te herkennen, maar voordat u het door heeft, bent u al digitaal beïnvloed. Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht, verkennen we dit onderwerp. Welke initiatieven kunnen hierop inspelen? Hoe waarborg je vertrouwen in een digitale samenleving? Op woensdag 9 maart van 14:00-15:30 uur organiseert ECP - in samenwerking met Netwerk Mediawijsheid – het webinar: de route van (des)informatie in verkiezingstijd en de impact op beslissingen. Tijdens het webinar gaan we onder andere in gesprek met onderzoeksjournalist Robert van der Noorda over het beïnvloeden van informatie en brengt Prof.dr. Claes de Vreese (Universiteit van Amsterdam) de impact van informatie op de democratie in kaart. Meer informatie en het programma vindt u op onze website.

Afbeelding Deelnemersspecial Duurzaamheid

ECP Deelnemersspecial Digitalisering & Duurzaamheid  

ECP organiseert dit jaar drie deelnemersspecials over Digitalisering & Duurzaamheid. We inspireren deelnemers met kansen, uitdagingen en strategieën rondom de thema’s klimaatopwarming en digitalisering. Diverse sprekers uit het bedrijfsleven, overheid, maatschappelijke organisaties en wetenschap schuiven bij ons aan tafel om hierover in gesprek te gaan. Tijdens de eerste sessie ligt de nadruk op het verkennen van kansen binnen deze thematiek. Wij nodigen u van harte uit om deel te nemen en een bijdrage te leveren aan dit webinar op 21 april. Aanmelden kan via onze website.

Samen sterk tegen verdachte hostingbedrijven uit het buitenland

Vorige week waarschuwde de Nationale Politie de internetsector voor verdachte hostingbedrijven uit het buitenland. Nederlandse hostingbedrijven verhuren ruimte op servers aan onder andere huurders en resellers (mensen die de serverruimte weer doorverhuren). De werkgroep Notice and Takedown, onderdeel van Platform Internetveiligheid, werkt samen met onder andere het Openbaar Ministerie en het Ministerie van Justitie en Veiligheid om de procedure rond het notificeren en vorderen beter op elkaar af te stemmen, zodat snel kan worden gehandeld. NPO Radio 1 besteedde aandacht aan dit belangrijke onderwerp, luister het fragment nu terug via de website NPO Radio 1.

Terugblik: Safer Internet Day

Op 8 februari was het Safer Internet Day, de dag waarop we samen met veel andere landen stil stonden bij een veiliger internet voor kinderen en jongeren. Zo ook vanuit het Safer Internet Centre Nederland. Met dit jaar als thema “Together for a better internet” gaven ook een groot aantal deelnemers van ECP, van het netwerk van Safer Internet Centre, van Netwerk Mediawijsheid en Helpwanted/EOKM op social media aandacht voor deze dag en organiseerden webinars en activiteiten. Meer lezen kijk op onze website.

Afbeelding Webinar Online Trust Coalitie

Terugkijken: De impact van NIS2 en het EUCS – Online Trust Coalitie

Afgelopen donderdag 17 februari organiseerde de Online Trust Coalitie (OTC) samen met de Dutch Cloud Community de verdiepende sessie over de impact van de NIS2 en het EUCS. De sessie was bedoeld voor aanbieders en gebruikers van clouddiensten. Tom Vreeburg (OTC), Ruud Kerssens (AT) en Michiel Steltman gingen dieper in op de achtergrond, de tijdlijn en de inhoud van het schema. Meer informatie en de sessie terugkijken kan op de website van de Online Trust Coalitie.

Terugkijken: Jaarevent Cybersecurity Alliantie (CSA)

Op 15 december 2021 vond het Cybersecurity Alliantie (CSA) Jaarevent plaats. Centraal stonden de thema's cyberoefening en gedragsverandering. Bovendien werden verschillende producten en tools gepresenteerd die ondernemers helpen digitaal veiliger te worden. Het event is terug te kijken op de website van de Cybersecurity Alliantie.

Human Capital Agenda ICT (HCA ICT) lanceert nieuwe website 'Geef IT Door'

Op dit moment is er een groot tekort aan IT'ers en de verwachting is dat dit tekort de komende jaren nog verder zal stijgen. Met de nieuwe website 'Geef IT Door' zorgt de HCA ICT ervoor dat jongeren meer inzicht krijgen in de mogelijkheden die ICT hen biedt. Op de website kunnen scholen een gastles van een IT-professional inplannen, is divers lesmateriaal te downloaden en worden ervaringen over onderwerpen als big data, cybersecurity en kunstmatige intelligentie gedeeld. Lees er meer over op de website van de HCA ICT en neem een kijkje op de website van Geef IT Door.

Structura-X - een Gaia-X lighthouse project voor interoperabele cloudservices gelanceerd

Recent hebben Europese cloudproviders Structura-X gelanceerd. Structura-X is een overeenkomst tussen 28 organisaties die aan de hand van de richtlijnen van Gaia-X hun clouddiensten inrichten. Structura-X is een aanvulling op de eerdere, branchespecifieke, ‘lighthouse’ initiatieven Catena-X (automobielsector), AgriGaia (landbouw) en EuroDat (financiën). De eerste gecertificeerde aanbiedingen zullen naar verwachting medio dit jaar beschikbaar zijn. Structura-X nodigt cloudserviceproviders uit om mee te doen. Het gemeenschappelijke doel is het omvormen van bestaande infrastructuurdiensten tot een ecosysteem voor Europese data soevereiniteit. Meer informatie over Structura-X of andere ‘lighthouse’ projecten kunt u vinden op de website van Gaia-X.

Welkom nieuwe ECP-Deelnemer 

Quodari

"Met ons platform hopen we, zoals veel andere deelnemers van ECP, bij te dragen aan een betere en gezondere digitale samenleving. We hopen binnen het ECP netwerk kennis, ervaring en inzichten uit te wisselen en in contact te komen met organisaties die onze missie steunen." 

- Paul Pennarts, CEO van Quodari.


Lees verder op onze website.

https://campaign-image.eu/zohocampaigns/14332000011243694_zc_v27_1645625997461_paul___quodari.jpg

Nieuws van onze deelnemers en partners

Podcastserie SIDN: 'Het verhaal van .nl' 

Het .nl domein bestaat 35 jaar! Een mooie reden voor SIDN, de beheerders van het .nl om wat meer te vertellen over SIDN door de jaren heen. Benieuwd wat onder andere Roelof Meijer, Valerie Frissen en Christian Hesselman allemaal te vertellen hebben? Beluister dan de vierdelige podcastserie: 'Het verhaal van .nl' op de website van SIDN.

Vacatures

Agenda