ECP Nieuwsflits 8-2-2022

https://campaign-image.eu/zohocampaigns/14332000010638918_zc_v99_1597914503928_logo_ecp_test_(1).png
https://campaign-image.eu/zohocampaigns/14332000010638918_zc_v61_1639565902611_kerstgroet.png

Vandaag is het Safer Internet Day!

De digitale wereld biedt geweldige kansen en mogelijkheden voor kinderen en jongeren, maar het is ook belangrijk dat zij er bewust en verantwoordelijk mee omgaan. Vandaag, op Safer Internet Day, vragen wij samen met Safer Internet Centre en partners uit ruim 30 andere landen aandacht voor het thema “Together for a better internet”. Een belangrijk thema, aangezien de ontwikkelingen in de digitale wereld elkaar in rap tempo opvolgen. Denk bijvoorbeeld aan ‘de metaverse’: een online netwerk van virtuele driedimensionale werelden waarin je als avatar kan bewegen naar waar jij wil zijn. Ook digitaliserings-vraagstukken die al langer bestaan gaan steeds meer een rol spelen in onze samenleving, denk aan algoritmes, desinformatie, privacy en kunstmatige intelligentie.


Lees meer over Safer Internet Day op Safer Internet Centre Nederland en op Veiliginternetten.nl.

Donald Duck duikt in de digitale wereld 

Op Safer Internet Day brengen we samen met The S-Unit, hackers met een hart, een nieuwe DigiDuck uit – Donald Duck duikt in de digitale wereld. Een speciale uitgave over digiveiligheid en digivaardigheid met input van Veiliginternetten.nl en Alert Online. In deze DigiDuck veel tips voor kinderen om zich veilig en sociaal te gedragen op internet en social media. Daarnaast worden kinderen op een speelse manier gewaarschuwd voor cybercrime. De DigiDuck gaat mee in de verzending naar alle Donald Duck abonnees en wordt via partners van het Safer Internet Centre en de Bibliotheken onder zoveel mogelijk scholen verspreid.

https://campaign-image.eu/zohocampaigns/14332000010638918_zc_v74_1643315818454_privacy_conferentie.png

©Disney

Docuserie Mens en AI in de zorg 

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een driedelige docuserie over Mens & AI in de zorg gemaakt. Wouter van der Bij (adviseur Artificiële Intelligentie) gaat hierin in gesprek met professionals over alle vragen, doembeelden en verwachtingen die er bestaan bij de toekomst van artificiële intelligentie in de gezondheidszorg. Welke rol zal AI in de zorg krijgen? Hoe slim is AI eigenlijk? Hoe kunnen we op een ethisch verantwoorde manier omgaan met een nieuwe technologie als AI? In aflevering 2 en 3 een gesprek met Daniël Tijink (manager Zorg, Strategie en Ethiek bij ECP). Bekijk de driedelige docuserie ‘Mens & AI in de zorg’ op de website van het ministerie van VWS.

Cyber Security Raad lanceert nieuwe editie CSR Magazine

Vandaag op Safer Internet Day lanceert de Cyber Security Raad (CSR) een nieuwe editie van het CSR Magazine dat geheel in het teken staat van de in 2021 uitgebrachte adviezen ‘Integrale aanpak cyberweerbaarheid’ en ‘Nederlandse Digitale Autonomie en Cybersecurity’. De CSR concludeert hierin dat het nieuwe kabinet moet ingrijpen om  Nederland ook in de toekomst een open, vrije en welvarende samenleving te (laten) zijn. Onze digitale veiligheid en digitale autonomie staan onder druk en daarmee ons maatschappelijk en economisch welzijn. In het huidige coalitieakkoord van het kabinet is slechts op hoofdlijnen aangegeven welke plannen en prioriteiten het nieuwe kabinet heeft. In het magazine leest u op welke fronten stappen gezet moeten worden volgens verschillende topfunctionarissen en wetenschappers. Ook wordt in het magazine teruggeblikt op het tienjarig jubileum van de CSR vorig jaar. Bekijk hier het CSR Magazine.

Webinar: De impact van de NIS2 en het EUCS

Door het Europees ontwikkelde cybersecurityschema voor clouddiensten en de NIS2 komt er veel af op zowel aanbieders als afnemers/gebruikers van clouddiensten. De Online Trust Coalitie en de Dutch Cloud Community organiseren samen een verdiepende sessie om aanbieders en afnemers van clouddiensten te informeren over de achtergrond, de tijdlijnen en de inhoud van het schema. De sessie vindt plaats op donderdag 17 februari van 10:00 – 11:30 uur. Meer informatie over de sessie en aanmelden kan via onze website.

https://campaign-image.eu/zohocampaigns/14332000010638918_zc_v59_1643239073686_sharing.jpg

Terugblik Nationale Privacy Conferentie 2022

Vrijdag 28 januari vond alweer de 5e editie van de Nationale Privacy Conferentie plaats. De conferentie werd afgesloten met de jaarlijkse uitreiking van de Nederlandse Privacy Awards. U kunt de conferentie terugkijken op onze website.

Nieuwe introductievideo door Gaia-X hub Nederland

Gaia-X hub Nederland heeft een nieuwe introductievideo ontwikkeld waarin ze de Nederlandse hub beknopt introduceren en hun visie met u delen. Nieuwsgierig? U kunt de introductievideo bekijken via Vimeo

Nieuws van onze deelnemers en partners

"Alleen samen maken we het internet een veilige plek voor iedereen"

Uit onderzoek van UNICEF (2020) blijkt dat al deze veranderingen kinderen extra kwetsbaar maken, zeker als ze niet voldoende kennis, vaardigheden of middelen hebben om zich online te beschermen. Een van de initiatieven, op Safer Internet Day, is online Masters, een gratis lesprogramma voor primair- en voortgezet onderwijs, dat is ontwikkeld door VodafoneZiggo, ECP en Netwerk Mediawijsheid. Maar waarom zijn digitale vaardigheden zo essentieel? En hoe zijn scholen tijdens de pandemie omgegaan met digitaal onderwijs? Een interview met Marjolijn Bonthuis-Krijger, adjunct-directeur ECP, Mary Berkhout-Nio, programmadirecteur van Netwerk Mediawijsheid, en Tim Langelaar, Director Privacy, Risk & Compliance van VodafoneZiggo. Lees het interview op de website van VodafoneZiggo

Agenda