Netwerkplein

Tijdens het Jaarcongres ECP is er uitgebreid de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en te netwerken. In het hart van de Fokker Terminal kunt u de hele dag terecht voor hapjes, drankjes – en de nieuwste innovaties. Ook dit jaar staat het netwerkplein weer vol inspirerende demo’s en de nieuwste ICT-toepassingen. Lees hieronder welke demo’s op het netwerkplein aanwezig zijn.

De haven van de toekomst

Havenbedrijf Rotterdam en IBM bouwen aan een slimme, ‘connected’ haven van de toekomst. Het initiatief moet het 42 kilometer grote havengebied voorbereiden op autonome scheepvaart. IBM’s cloud– en Internet of Things-technologie zal deze data analyseren en vertalen in relevante inzichten voor de haven. Het platform moet de haven helpen wachttijden te verminderen, aanleg-, laad-, en vertrektijden te optimaliseren. Geassisteerd door IBM Watson technologie zal de Rotterdamse haven bijvoorbeeld kunnen voorspellen, afhankelijk van het waterniveau, wat het beste tijdstip is om aan te meren en te vertrekken, terwijl het een maximale lading garandeert. Tijdens de demo wordt deze toekomstvisie van het havenbedrijf gevisualiseerd.

Beter en veiliger verbonden overheid

Het Forum Standaardisatie zorgt voor een beter en veiliger verbonden overheid door het belang van open ICT-standaarden duidelijk te maken en het gebruik van open standaarden te verhogen. Het Forum draagt op het Jaarcongres ECP bij aan een drietal sessies en is te vinden op de netwerkvloer.

De overheid is beter verbonden met open standaarden. Forum Standaardisatie stimuleert interoperabiliteit, want dat versterkt de overheid in het bedienen van de samenleving. Dat doet het Forum door aangereikte open standaarden te toetsen, de overheid te ondersteunen met vakkennis en betrokken partijen te verbinden. Zo is er jaarlijks de monitor en metingen op het gebied van internetveiligheid. Maar ook inhoudelijke workshops en lezingen.

Is jouw e-mail wel goed beveiligd?!

Zonder de juiste beveiligingsmaatregelen, kunnen jouw e-mails zomaar door derden worden afgeluisterd. Bovendien kunnen fraudeurs jouw e-mailadres als afzendadres misbruiken voor bijvoorbeeld phishing of CEO-fraude. Bij de stand Internet.nl op de netwerkvloer zie je direct of jouw website veilig is. Hier leer je hoe je met Internet.nl dat kan testen en of de e-mailbeveiligingstandaarden aan staan. 

Ontdek Blockchain met LEGO

Als introductie op de werking van blockchainoplossingen is er een blockchain LEGO spel te spelen op het netwerkplein van het Jaarcongres ECP. Het blockchain LEGO spel biedt inzicht in de werking en de opbouw van een blockchain voor mensen met beginnende kennis van de technologie.

Met behulp van de welbekende plastic steentjes wordt in spelvorm aan deelnemers de basisbeginselen van de werking van een blockchain uitgelegd. Twee teams strijden op één bord tegen elkaar in het aaneenschakelen van een ketting. Door het oplossen van cryptografische vraagstukken kan de keten steeds verder worden uitgebreid; maar zorg wel dat de goede onderdelen op de juiste plek in de blockchain verschijnen. Het winnende team ontvangt een leuke goodie.

Big Data onderzoeksprojecten en het nationaal programma Commit2Data

Commit2Data is het nationale onderzoeksprogramma naar Big Data. Inmiddels lopen er ruim 60 onderzoeksprojecten bij TNO en NWO onder de Commit2Data paraplu. Projecten in alle (top)sectoren en cross-sectoraal. Op het netwerkplein staan 4 stands van de Commit2Data paraplu met verschillende projectvoorbeelden en informatie over het programma.

Publicroam biedt veilige wifi op het Jaarcongres ECP

Veel gastwifi’s zijn onveilig maar dat hoeft echt niet meer. Op het Jaarcongres ECP kunnen bezoekers ervaren hoe publicroam een veilige oplossing biedt voor gastwifi. ECP biedt publicroam aan op het Jaarcongres ECP ter promotie van veilige netwerken en omdat het goed aansluit bij programma’s als Eduroam en Govroam.

Platform Linked Data Nederland (PLDN), Innovatie door betekenisvol verbinden

Linked Data is een data integratie techniek, waarbij data op een uniforme manier via het internet beschikbaar kan worden gemaakt en gekoppeld kan worden met andere Linked Data, zodat data uit verschillende bronnen makkelijk met elkaar gecombineerd kan worden. Platform Linked Data Nederland (PLDN) is een open innovatie netwerk van Linked Data experts, die hun kennis en ervaring op het gebied van Linked Data onderling met elkaar delen en met iedereen die daarin geïnteresseerd is. Dit doen ze door het organiseren van evenementen, het faciliteren van werkgroepen en het publiceren van boeken over LinkedData. Het is een open platform, dus iedereen kan meedoen.

Faalkaart – inzicht in beveiliging

Deze kaart laat zien hoe goed (uw) gegevens worden beschermd. Groen is voldoende, rood is onvoldoende. Wij meten alleen wat het makkelijkst is om te beveiligen. Door dit te publiceren zijn duizenden problemen opgelost. Help mee en laat het internet minder falen!

My Data Done Right: krijg grip op je data

Sinds 25 mei 2018 gelden de nieuwe privacyregels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dit geeft internetgebruikers meer mogelijkheden om transparantie af te dwingen en partijen ter verantwoording te roepen. Maar je recht halen moet geen papieren werkelijkheid blijven. My Data Done Right geeft gebruikers een instrument om hun rechten eenvoudiger uit te oefenen. Het stelt internetgebruikers in staat om eenvoudig een inzage-, correctie- of verwijderverzoek in te dienen. Daarnaast helpt het gebruikers om hun verzoeken bij te houden en kan men binnenkort feedback geven hoe organisaties met verzoeken omgaan.

Google Digitale Werkplaats in de Google bus

Wilt u meer klanten bereiken via het internet, weten hoe u meerdere online kanalen kunt inzetten of hoe u een businessplan schrijft? Kom dan naar de Google-bus voor de ingang van het Jaarcongres ECP en volg een van de gratis workshops om uw bedrijf te laten groeien. Kijk hier voor het programma en meld u aan. Of kom tijdens het Jaarcongres ECP naar het netwerkplein en meld u aan bij de stand van Google Digitale Werkplaats.

Plezier en vooruitgang met elke verbinding!

Plezier en vooruitgang met elke verbinding! Dat is het motto van VodafoneZiggo. Op het Jaarcongres ECP 2018 laten wij zien hoe wij het netwerk van de toekomst bouwen en de toenemende digitalisering in goede banen leiden. Wij verbinden mensen en willen dat iedereen voordeel kan halen uit de mogelijkheden die de digitale toekomst te bieden heeft. Plezier is hier een belangrijk onderdeel van. Daarom zetten wij twee Formule 1-racestoelen op onze stand waar bezoekers in een realistische simulator zich tot de beste coureur van het circuit kunnen laten kronen. Veel raceplezier!