Meedoen met de digitale overheid

Iedereen moet mee kunnen doen in onze digitale samenleving en al helemaal met de digitale overheid. Voor veel mensen (Nederland telt 4,5 miljoen mensen met een functiebeperking en 2,5 miljoen laaggeletterden) is dit echter niet vanzelfsprekend. Veel digitale diensten, websites en apps zijn (nog) niet toegankelijk of begrijpelijk genoeg. Gelukkig zijn er veel organisaties waarbij digitale inclusie en toegankelijkheid belangrijke speerpunten zijn. Een goede ontwikkeling, die ook door wetgeving wordt gestimuleerd.

Per juni 2025 is digitale toegankelijkheid niet alleen voor overheden, maar ook voor niet publieke organisaties en bedrijven verplicht. Maar hoe zorg je ervoor dat iedereen volledig en gelijkwaardig kan deelnemen aan de digitale samenleving en de online positie van kwetsbare doelgroepen wordt versterkt?  

Maak in deze sessie kennis met drie succesvolle en inspirerende initiatieven: de Lees Simpel App (zet ingewikkelde brieven om in begrijpelijke taal), Kieskompas met Steffie (maakt het kieskompas toegankelijk voor laaggeletterden en mensen met een licht verstandelijke beperking) en Doe je Digiding! (laat jongeren van praktijkonderwijs tot vwo kennismaken met digitale overheidsdiensten). 

 

Deze sessie wordt verzorgd door het SIDN Fonds.