Technologie-kunstexpo

Op het Jaarcongres ECP wordt voor de vierde keer een technologie-kunstexpositie georganiseerd waar de toekomst van onze informatiesamenleving wordt bevraagd.

Zowel kunst, filosofie als wetenschap geven een visie op het individu en de informatiesamenleving waarin wij leven. Benieuwd naar de kunstwerken op het congres? Hieronder vindt u een voorproefje.

Icarus Award 2018

De Icarus Award wordt in 2018 voor het vierde jaar op een rij uitgereikt tijdens het Jaarcongres ECP. Dit is dé prijs voor kunstenaars die een kruisbestuiving tussen kunst en technologie creëren. De Icarus Award wordt georganiseerd in samenwerking met online opinietijdschrift deFusie.net, een platform voor jonge denkers en makers, Brave New World en In4Art. Bekijk hier de drie genomineerden. 

Lees meer

Databall

Via digitale apparaten laten kinderen sporen achter op internet zonder het te beseffen. Dit spel voor twee spelers toont de data-score en verhoogt bewustzijn. Zestig ballen stellen de verschillende soorten persoonlijke gegevens voor, zoals chatgeschiedenis, foto’s, online aankopen en meer. Ze stuiteren langs de geïnteresseerde partijen: datahandelaren, de overheid, de toezichthouder en criminelen. Maar pas op voor de hackers: dan is het game over.
Databall is genomineerd voor de Icarus Award.

Lees meer

Beach Umbrella
(파라솔)

In de film ‘Beach Umbrella’ (파라솔) categoriseert een computer de stad Seoul (Korea) aan de hand van Street View archieven. Het analyseert het verleden, heden en de toekomst van een eigenaardig object dat veelal wordt gebruikt door kleine ondernemers en straatverkopers: de strandparasol.
Beach Umbrella (파라솔) is genomineerd voor de Icarus Award.

Lees meer

Data Production Labour

In een arbeidsmarkt waarin mensen steeds meer vervangen worden door technologie, onderzoekt het Institute of Human Obsolescence hoe de data die we produceren al een vorm van arbeidsproductiviteit is. Data Production Labour geeft je de kans om jouw eigen productie in de Big Data economie te onthullen door slechts door je social media feeds te scrollen.
Het Institute of Human Obsolescence is genomineerd voor de Icarus Award.

Lees meer

Web Spaces

De wereld van webpagina’s herinnert aan Manhattan, New York City. Net als een webpagina is Manhattan heel systematisch opgebouwd, zoals een schaakbord of pixels op een computerscherm. Een rechthoekig patroon vormt de straten en city blocks en de gebouwen zijn torenhoge kubussen. Precies zo zijn ook webpagina’s gebouwd, maar dan door virtuele blokken te stapelen zoals afbeeldingen, links en paragrafen tekst. Met Web Spaces kunstwerken transformeert Jip de Beer de onderliggende structuur van webpagina’s tot driedimensionale gebouwen.

Lees meer

Emotion Hero

Wat betekent het om je 37% blij en 17% verrast te voelen? De afgelopen jaren worden veel ambigue concepten –zoals emoties– gedigitaliseerd. Deze algoritmes pogen gevoelens op een ‘neutrale’ manier te meten. Tegelijkertijd wordt de software gebruikt om gezichtsuitdrukkingen te trainen. De game Emotion Hero speelt in op de paradoxale verhouding tussen deze twee toepassingen.

Lees meer

Malicious AI

AI Virus | Frederik De Wilde in samenwerking met NCSC en TNO | VR Applicatie|
Met betrekking tot de uitdagingen op het gebied van de tweeledige natuur van AI – AI kan zowel ten goede als ten kwade worden ingezet – laat dit werk het belang van een multidisciplinaire samenwerking zien.  In de toekomst kan een onveilige situatie ontstaan die op het eerste oog niet anders oogt dan anders, maar toch kan de onveilige situatie een geheel andere oorzaak hebben. Malicious AI is immers niet direct zichtbaar, en de gevolgen zijn daarmee niet goed te overzien. Het vernieuwende aspect ligt dus in de toepassingen van malicious AI en in het gegeven dat de oorzaak van een veiligheidsprobleem dus anders is dan men verwacht. Bewustwording van het veranderende cyberlandschap draagt bij aan situational awareness.

Lees meer