23-09-2019

Genomineerden voor de Icarus Award 2019 bekend!

De vijf genomineerden voor de Icarus Award 2019 zijn bekend. De Icarus Award is dé prijs voor jonge kunstenaars/ontwerpers en nieuwe makers die een kruisbestuiving tussen kunst en technologie creëren en via de kunst aandacht vragen voor de soms dunne lijn tussen technologie en ethiek.

Een vakjury bestaande uit Alexander Mouret, Saskia van Stein en Tineke Netelenbos heeft uit twintig inzendingen vijf kunstenaars geselecteerd.

De vijf finalisten zijn:
Linsey Dolleman
Julia Janssen
Mina Kim
Chris Kore
PUB: Augustina Woodgate, Miquel Hervás Gómez en Sascha Krischock

Tijdens het Jaarcongres ECP op 14 november wordt de winnaar van de Icarus Award bekendgemaakt. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €1.000,- en het werk van de vijf genomineerde kunstenaars/ontwerpers is te zien op de technologie-kunstexpositie op het Jaarcongres ECP.

Hieronder in alfabetische volgorde:

Linsey DollemanWith perfection only a tap away
Ontwerper Linsey Dolleman studeerde dit jaar af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst in Den Haag met een installatie waarop een Get Ready With Me-film van haar te zien is terwijl ze haar dagelijkse make-up aanbrengt. Op luchtige wijze ‘chat ze’ over de ‘onschuldige’ filters waarin je in Snapchat je gezicht kunt veranderen en de technologie erachter. Maar zijn deze filters wel zo onschuldig of sturen ze je naar stereotype beelden van de notie van schoonheid?
Uit het juryrapport: “Relevant werk in een leuke toegankelijke representatie. Op luchtige wijze weet Linsey het thema van deze generatie te verbeelden en tegelijkertijd een geschiedenisles te geven. Met een interessante knipoog bevraagt ze het vrouwbeeld en het gebruik van filters als de gewoonste zaak van de wereld om aan dat beeld te kunnen voldoen. Impliciet raakt het werk aan vragen van maakbaarheid, controle en facial recognition.”

Julia JanssenThe Attention Fair
Julia Janssen is een design researcher met een achtergrond in grafisch ontwerp (ArtEZ hogeschool voor de kunsten Arnhem BA 2012-2016). Tijdens de academie specialiseerde ze zich in onderzoeken rondom nieuwe economische modellen, alternatieve valuta en de impact van technologie op onze samenleving. Het doel van het project The Attention Fair is om mensen inzicht te geven in de (verborgen en complexe) methodieken van de data-economie. The Attention Fair is een installatie, bestaande uit twaalf games, visualisaties en experimenten over data.
Uit het juryrapport: “Met clickbate wordt in onze ‘gig en attention economy’ aanspraak gemaakt op onze aandacht. Het maatschappelijk bewustzijn hierover verdient een impuls. Heel relevant werk dat er kwalitatief en beeldend goed uitziet en past bij de huidige thema’s ‘future of finance’ en ‘future of economy’.”

Mina KimOff-technology R&D #1 e-waste: hardware
Mina Kim is een Koreaanse kunstenaar, onderzoeker en performer, wonend in Nederland, afgestudeerd aan de Academie Minerva in Groningen. Zij houdt zich bezig met het ‘afval’ dat overblijft wanneer digitale technologie zich ontwikkelt, faalt of overbodig wordt. Vanuit haar artistic research ‘Off-technology R&D #1 maakt ze van e-waste muziekinstrumenten die ze de speelse overbodigheid van e-waste instrumenten noemt. Door haar werk probeert ze een omgang te vinden met het digitale afval in onze technologische informatiesamenleving.
Uit het juryrapport:Een heel relevant thema. De auditieve toevoeging aan de wat ‘klunzige’ installatie maakt het werk bijzonder. Het werk van Mina Kim besteedt als een van de weinige aandacht aan de materiële kant van technologie en maakt dit tastbaar op een speelse manier.”

Chris KoreAIMNESIA
Chris Kore is digitaal dromer, multi-disciplinair kunstenaar en artistiek alter ego. Ze studeerde dit jaar af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst in Den Haag Graphic Design met het project en video-installatie “AIMNESIA” dat zich richt op het concept van het menselijk hybride geheugen, dat kan worden uitgebreid en aangepast door Artificial Intelligence. AIMNESIA bestaat uit een speculatieve video-installatie over de machinale verwerking van menselijke herinneringen en driefasige interviews met professionals op het gebied van computational neuroscience en Artifical Intelligence
Uit het juryrapport: “Een ijzersterk project, vernuftige coding en prachtig uitgevoerd. Een interessante vondst om ons falende feilbare geheugen in een artificiële intelligentie setting te zetten. Het thema van Neuralimaging en het creëren van nepherinneringen, om een discussie op gang te brengen over evoluerende algoritmen, is origineel en actueel.”

VPN PUB NETWORK_Icarus Award 2019 Augustina Woodgate, Miquel Hervás Gómez, Sascha KrischockVPN (Virtual PUB Network).
PUB is een interdisciplinair initiatief opgezet door studenten van Sandberg Instituut. PUB is een hub en platform om interdisciplinaire verbindingen te identificeren en samenwerking tussen studenten, alumni en derden te stimuleren. Het project behelst o.a. radio, TV, PUBcast, website, typografie, lab, journaal en sessies. Het Virtual Pub Network (VPN) verkent de mogelijkheden van een autonome infrastructuur vertaald naar een locaal netwerk waar gasten informatie en bronnen kunnen delen.
Uit het juryrapport: “Het werk is een pleidooi voor herwaardering van het locale en gebruikt locale routes om info over een plek te krijgen. Een charmant werk in de lijn van de anti-globaliseringsgedachte die de discussie vormgeeft hoe je dominantie van de big 5 doorbreekt. Het thema sluit aan bij de behoefte om localiteit en intimiteit te claimen: van moestuintje tot geo specifieke app.”