Technologie-kunstexpo

Op het Jaarcongres ECP wordt voor de derde keer een technologie-kunstexpositie georganiseerd waar de toekomst van onze informatiesamenleving wordt bevraagd.

Zowel kunst, filosofie als wetenschap geven een visie op het individu en de informatiesamenleving waarin wij leven. Benieuwd naar de kunstwerken op het congres? Hieronder vindt u een voorproefje.

Icarus Award 2017

De Icarus Award wordt in 2017 voor het derde jaar op rij uitgereikt tijdens het jaarcongres. Dit is dé prijs voor kunstenaars die een kruisbestuiving tussen kunst en technologie creëren. De Icarus Award wordt georganiseerd in samenwerking met online opinietijdschrift deFusie.net, een platform voor jonge denkers en makers. Bekijk hier de drie genomineerden.

Meer

Smell of Data

Vroeger gebruikten we onze neus voor het jagen en verzamelen. Maar sinds het jagen en verzamelen is verplaatst naar de online omgeving, is er geen neus meer die ons waarschuwt voor de gevaren die op de loer liggen in de online wildernis. De Smell of Data is een nieuwe geur die internetgebruikers op instinctieve wijze waarschuwt wanneer hun persoonlijke apparaten data lekken. Op de kunstexpo laat Leanne Wijnsma u kennismaken met de geur van (online) datalekken.

Lees meer

Artificial Dumbness

Wat betekent het voor mijn gedrag, zelfbeeld en gevoelsleven wanneer technologie mijn leven bepaalt?

Artificial Dumbness is een collectie ”prototyped devices” die de maker Milou Backx heeft gebruikt om interventies te plegen op verschillende aspecten van haar leven. Zo gaf ze tijdens de Tweede Kamer verkiezingen haar stem uit handen, at ze vijf dagen lang wat een machine haar opdroeg en liet ze haar rookgedrag achttien dagen lang bepalen door haar zelfontworpen technologie. Door zicht te onderwerpen aan dergelijke rigoureuze experimenten onderzocht Backx wat het voor haar gedrag, gevoelsleven en zelfbeeld betekent om een aantal wezenlijke beslissingen uit te besteden aan externe systemen.

Lees meer

De wereld achter Cybersecurity

Voor overheden, de financiële sector, de medische wereld en alle data die er over het internet heen gaat is cybersecurity een van de belangrijkste onderwerpen. Maar goed beeld over dit onderwerp is nauwelijks te vinden. Daardoor blijft het voor het algemene publiek een abstract onderwerp. Terwijl het relevanter is dan ooit.

Wie zijn al die mensen die hier aan werken? En in welke omgevingen zitten ze, en wat doen ze daar precies? In het nieuwste fotografieproject van documentaire fotograaf Jeroen de Bakker worden de mensen en de omgevingen achter de cybersecurity in beeld gebracht.

Lees meer

Digital Haircut

Online kunnen we zijn wie we willen zijn. We kunnen ons eenvoudig verstoppen achter andere identiteiten in online omgevingen als The sims, Habbo en Doll Maker. Al vanaf jonge leeftijd leren we een andere identiteit aan te nemen. Julia Janssen laat met haar project ‘Digital haircut’ een regenboog van online haarstijlen zien die mensen online gebruiken.

Lees meer

Epoch – Decoding Meaning

Arthur Boer en Boris Smeenk zijn een kunstenaars duo uit Rotterdam. Hun werk draait om de huidige digitale cultuur, die gericht is op de beeldtaal. Hun projecten onderzoeken onderwerpen zoals kunstmatige intelligentie, computervisie, menselijke- en computer dynamiek.

“Epoch – Decoding Meaning” is een project dat het domein van computervisie vergelijkt met de huidige visuele cultuur. Het duo bouwde een machine, die door middel van ‘deep learning’ in real time beelden en tekst genereert. Het systeem gebruikt ‘Instagram’ om als database te dienen waarop het leert. Het project is een machine interpretatie van de huidige cultuur, die de relevante inhoud binnen de online wereld omvat — afbeelding, taal, emojis en hashtags. Epoch – Decoding Meaning is tevens genomineerd voor de Icarus Award.

Lees meer