21-02-2019

Veiliginternetten.nl over jongeren en cybercrime

Veiliginternetten.nl is de afgelopen tijd bezig geweest met het thema ‘jongeren en cybercrime’. Zo was het onlangs partner van Hack Talk 10 over ‘cyberboefjes’ en werd er in het najaar van 2018 de campagne ‘hacktalent’ gelanceerd. Bovendien was ECP’er Marjolijn Bonthuis in het nieuws over dit thema. Lees hieronder meer.

Bewustwordingscampagne Nationale Politie over cybercrime door jongeren

Op 14 februari lanceerde de Nationale Politie de bewustwordingscampagne ‘Je bent slechts één klik verwijderd van cybercrime’. Een gedurfde campagne waarin jongeren worden verleid door een vlogger en op Scholieren.net om hacken maar eens uit te proberen. Klikken ze op de link dan komen ze op de website van de politie waarin wordt duidelijk gemaakt dat op het punt staan om een strafbaar feit te plegen. Marjolijn Bonthuis van Veiliginternetten.nl besprak deze campagne in de Ochtenshow to go van het AD.In het gesprek benoemde ze dat de campagne misschien wel gewaagd is maar ook een heel goede manier is om jongeren aan te spreken op dit soort gedrag. “Ze weten heus dat het niet helemaal in de haak is wat ze doen, maar het ook echt strafbaar is, weten ze vaak niet”, aldus Marjolijn Bonthuis. Bekijk het interview.

Hack Talk 10 – Cyberboefjes

Hack Talk is een praatprogramma over cyber security georganiseerd en gepresenteerd door Chris van ’t Hof. Veiliginternetten.nl ondersteunt een aantal van deze Hack Talks. Tijdens deze editie over Cyberboefjes werd zo’n jonge hacker geïnterviewd. Hij vertelde dat het echt heel makkelijk was om in te breken op het schoolsysteem en cijfers en proefwerkdata te veranderen. Hij kon de verleiding niet weerstaan ook omdat hij de kans dat hij gepakt zou worden niet zo hoog inschatte. Hij werd wel gepakt en vertelde samen met iemand van de politie hoe het bewustwordingsprogramma van de politie werkt. Hij leert nu hoe hij zijn hacktalent op een goede manier kan inzetten. Tijdens Hacktalk werd ook de film getoond die Hacktalk samen met Veiliginternetten.nl heeft gemaakt voor de campagne hacktalent, doe er iets goeds mee.

Hacktalent Doe er iets goeds mee!

Uit eerder onderzoek van Veiliginternetten.nl blijkt dat 5% van de Nederlandse jongeren van 12 tot en met 18 jaar weleens zonder toestemming in een computer of netwerk heeft ingebroken. 12% heeft dit nog nooit gedaan, maar denkt wel dat ze het kunnen. Terwijl maar liefst 80% van de jongeren hacken associeert met criminaliteit, geeft bijna de helft van de jongeren die nog nooit gehackt hebben aan dit wel eens te willen proberen. Om hackende jongeren te laten zien dat zij met deze vaardigheden juist op een positieve, niet strafbare manier kunnen bijdragen aan onze samenleving, heeft Veiliginternetten.nl twee video’s gemaakt met de oproep: Hacktalent? Doe er iets goeds mee.