13-09-2017

Proef Linked Bier op het congres

Op het congres kunt u genieten van een heerlijk Linked Biertje, een werkgroep van Platform Linked Data (PLDN). Linked Bier is een voorbeeld van een concrete Linked Data toepassing waarbij een Linked Bier dataset gekoppeld is aan de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) en Kamer van Koophandel (KvK). Daarnaast is de dataset gelinkt aan informele data zoals reviews. Het zorgt ervoor dat we eindelijk met één query de relatie kunnen leggen tussen bouwjaar, rechtsvorm, gemiddelde beoordeling en wat je daar dan het beste bij kunt eten. Proost!

Bier is booming

Gismagazine.nl plaatste een mooi column over Linked Bier. Hieronder een korte samenvatting. ‘Nog steeds komen er elke maand nieuwe microbrouwerijen en bierfestivals bij. De vele aspecten van alcoholische consumpties zorgen voor uiterst interessante data.

  1. Al het bier dat op de markt is, wordt geproduceerd in een brouwerij met een zogenaamde accijnsgoederenplaats en andere toegekende vergunningen.
  2. De geproduceerde bieren zijn vervolgens per fust, fles of blik verkrijgbaar bij verschillende horecazaken, slijterijen, webshops, supermarkten of direct uit de tap van de brouwer.
  3. Elk batchnummer moet te herleiden zijn naar de dagen waarop het bier gebrouwen en gebotteld zijn.
  4. Elke soort hop heeft (per oogst) haar eigen percentage ‘alfazuur’ en elke moutsoort haar eigen kleur (EBC).
  5. Enorme databases, Excelsheets en kartonnen klappers bevatten nauwkeurige informatie over welke verzamelaars nog viltjes missen en of er misschien iets geruild zou kunnen worden.’

Het onderwerp ‘bier‘ is vanuit vele contexten te bekijken. Hiermee lijkt bier (en alles eromheen) hét onderwerp om de Linked Data-leer op toe te passen. Voor meer info, lees hier het volledige column.