14-04-2020

ECP-nieuwsflits corona #3

Veilig en vaardig tegen corona

In deze nieuwsflits #3 geven we updates over de impact van het coronavirus op onze thema’s en sectoren rondom digitalisering en de samenleving. We delen wekelijks adviezen, tips en initiatieven van onze partners en deelnemers.

Heeft u suggesties, ideeën of goede ervaringen die onze aandacht kunnen gebruiken? Laat het ons vooral weten via info@ecp.nl. Samen gaan we voor een gezonde en veerkrachtige digitale samenleving.

Een coronatracker-app in Nederland, wel of geen goed plan?

De roep om big data te gebruiken om de verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen, klonk de afgelopen weken steeds vaker en uit verschillende hoeken. De Europese commissie deed al een oproep bij de Europese telecomproviders om locatiegegevens van miljoenen Europeanen te verzamelen. Het doel: helpen voorspellen hoe het coronavirus zich verspreidt.

Afgelopen dinsdag liet minister De Jonge weten dat het kabinet twee verschillende apps in wil zetten. Eén die in kaart moet brengen met wie een besmet persoon in contact is geweest; de ander is bedoeld om de symptomen van de coronapatiënt te monitoren. Het kabinet onderzoekt of ze het gebruik van de app verplicht kan stellen, maar benadrukt dat ze het liever op vrijwillige basis in wil zetten. Onder welke voorwaarden is een coronatracker-app acceptabel in Nederland? Breekt de nood onze wet of scherpt deze crisis het belang van onze privacy aan?

Marjolijn Bonthuis, adjunct-directeur bij ECP en verantwoordelijk voor het thema Digitaal Veilig, inventariseert. Meedenken of -doen in de discussie? Gebruik #corona-app.

Blockchain/Self-Souvereign Identity voor privacyvriendelijke coronaverklaringen

Aan de grens aan kunnen tonen dat je coronavrij bent zonder het daadwerkelijk onderliggende bewijs te overhandigen. Het is een van de toepassingen van het SSI-medisch paspoort (Self-Sovereign Identity) gebaseerd op blockchaintechnologie. Hierin kan bijgehouden worden of je getest bent op corona, wat de uitslag van de test is, of je corona hebt gehad, of je genezen bent, et cetera. Dit wordt op een privacyvriendelijke manier vastgelegd en een individu kan de verklaringen op een veilige AVG-proof manier delen met derden.

De applicatie is ontwikkeld door DBC-partner Ledger Leopard en zal de komende weken verder afgerond worden. In het ecosysteem van de Dutch Blockchain Coalition wordt op zoek gegaan naar steun voor de implementatie van deze oplossing ‘For Good’.

Digitale Identiteit

ECP Deelnemersspecial Gedistribueerde digitale identiteit – verplaatst naar 11 mei

Op 11 mei vindt de ECP Deelnemersspecial ‘gedistribueerde digitale identiteit’ plaats. Dit event stond eerder gepland op 21 april, maar is vanwege de coronacrisis verplaatst en omgevormd naar een webinar.

In deze periode, waarin Covid-19 een stevige grip op ons heeft en corona ons leven bepaalt, is ‘digitale identiteit’ een onderwerp dat meer dan ooit de aandacht verdient. Of het nu gaat om het internet of thingskunstmatige intelligentie, datadelen, blockchain, big data of andere digitale innovaties: we hebben ermee te maken. Het vaststellen van de identiteit van betrokkenen als via internet gebruik gemaakt wordt van diensten, is dan ook op 11 mei onderwerp van gesprek. Binnenkort volgt meer informatie hoe u zich kunt registreren en hoe u toegang krijgt tot dit webinar.

Werkgroep Gezondheid en Zorg Nederlandse AI Coalitie

Welke rol kan AI spelen bij (de versnelling van) ontwikkelingen en toepassingen in de gezondheidszorg en hoe kan AI helpen uitdagingen in deze sector te lijf te gaan? Een meer dan ooit actuele vraag waar de Nederlandse AI Coalitie met de Werkgroep Gezondheid en Zorg mee aan de slag gaat. Dinsdag 14 april vindt de digitale startbijeenkomst van de Werkgroep Gezondheid en Zorg plaats.

Er gebeurt veel op het gebied van AI, maar een landelijke aanpak ontbreekt vooralsnog. Volgens kwartiermaker Pieter Jeekel, coördinator van de Werkgroep Gezondheid en Zorg, zijn onderzoekers en wetenschappers bij universiteiten op zoek naar bedrijven om wetenschappelijke inzichten en algoritmes om te zetten naar een product. En investeerders zoeken naar start-ups met potentie. De werkgroep wil achterhalen waar ondersteuning mogelijk is op gebied van financiën, kennis en kunde. Bedrijven, zowel startende als gevestigde, overheden, zorgaanbieders, verzekeraars, investeerders, burgers, patiënten en onderwijs- en kennisinstellingen kunnen zich aansluiten bij de coalitie, en van elkaar leren.

De NL AIC richt zich, naast gezondheid en zorg, ook op de sectoren energie en duurzaamheid, industrie, defensie en veiligheid, vrede en recht.

Infrastructuren

SIDN en T-Mobile goed voorbereid op een crisis

560 miljoen extra zoekopdrachten voor .nl-domeinnamen, enorme pieken in het gebruik van het netwerk door thuiswerken en extra netflixen: SIDN en T-Mobile, beide deelnemer bij ECP, kunnen de drukte tijdens de coronacrisis goed aan. We spraken Frank van Berkel – regulatory affairs counsel bij T-Mobile – en Cristian Hesselman – directeur van SIDN Labs – over de impact van de coronacrisis op hun vitale infrastructuren en de uitdagingen waar zij nu voor staan.

Video call ouderen

Starterspakket Digivaardig in de Zorg helpt zorgorganisaties verder

In verband met de coronacrisis maakt het ministerie van VWS direct geld vrij voor extra digitale toepassingen voor ondersteuning en zorg op afstand aan thuiswonende kwetsbare ouderen en mensen met een chronische ziekte of beperking. Binnen de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) is een speciale noodregeling ingericht: SET Covid-19.

De regeling is bedoeld voor zorg- en welzijnsorganisaties die nu extra willen investeren in digitale zorg op afstand. Dit gaat bijvoorbeeld om aanbieders van wijkverpleging, ggz-aanbieders en ziekenhuizen. Belangrijk is om ook aandacht te besteden aan de digitale vaardigheden van medewerkers die met allerlei toepassingen moeten werken.

Om die organisaties ook direct te steunen bij het starten van een project digitale vaardigheden ontwikkelde de Coalitie Digivaardig in de Zorg een starterspakket dat beschikbaar wordt gesteld aan organisaties die subsidie toegekend krijgen.

Mediawijsheid

Online lessen over mediawijsheid in tijden van corona

Premier Rutte die in het Jeugdjournaal vragen van kinderen beantwoordt over het coronavirus, instagrammers die hameren op binnenblijven, TikTok-filmpjes over quarantaine: overal gaat het over het coronavirus. Met deze grote hoeveelheid aan informatie kan het zijn dat kinderen zich zorgen maken of onbetrouwbare informatie als ‘waar’ zien. Mediawijsheid is een onmisbare vaardigheid om kinderen bewust te maken van de rol die media spelen bij het bepalen van hun houding tegenover het coronavirus.

Bomberbot, aangesloten bij kernpartner Netwerk Mediawijsheidontwikkelde drie mediawijsheidlessen waarbij kinderen hun mediawijsheid kunnen vergroten. Onderwerpen als nepnieuws, invloed van de media en internetfraude komen allemaal aan bod.

Call SIDNfonds voor sterke initiatieven tegen coronacrisis

Het SIDNfonds is op zoek naar sterke initiatieven, groot en klein, vanuit de techhoek die met inzet van hun expertise en kennis de coronacrisis te lijf willen gaan. De call richt zich met name op initiatieven die zich bezighouden met het inzicht en grip op de situatie, of werken aan betrouwbare en veilige digitale oplossingen. Lees hier alle voorwaarden.

Eventagenda