Nationale App prijs

Jaar: 2014

De Nationale App Prijs is een voortzetting op wat in 2012 is begonnen als de landelijke ontwikkel wedstrijd “apps voor Nederland“.

Tijdens het ECP Jaarcongres 2014 zijn twee prijzen van elk 4.000 euro en het gebruik van een datacoach uitgereikt aan de twee beste apps mbt energie. Het prijzengeld wordt ter beschikking gesteld door het ministerie van Economisch Zaken. Het Platform Open Data(onderdeel van ECP) organiseert de wedstrijd.

Doel van de Nationale App Prijs

Het doel van de wedstrijd is om meer aandacht te krijgen voor open data en dat er zodoende ook meer goede voorbeelden beschikbaar komen over commerciële toepassingen van open data.

Winnaars

De winnaars van de Nationale App Prijs Duurzame Energie 2014 zijn:

De zon in de rug (winnaar) 

Winnaar Marisca Zweistra
Contactpersoon: Marisca Zweistra

Beschrijving applicatie:
De gebruiker krijgt, op basis van een door hem ingevoerde klantdatabase of een door hem gespecificeerd postcodegebied, inzicht in de historische ontwikkeling én de verwachte ontwikkeling mbt zonnepanelen in zijn verzorgings/interessegebied.

 


True green moments (winnaar)

Winnaar Rob van ReesContactpersoon: Rob van Rees

Beschrijving applicatie:
De App geeft consumenten inzicht op wat de juiste momenten zijn om zo groen mogelijk energie af te nemen. De App informeert de consumenten actief (push-notificaties) over de “True Green Moments”. Zo kunnen consumenten door hun gedrag aan te passen een bijdrage leveren aan de vergroening van de energiesector. Doel van de App is tweeledig: aan de ene kant consumenten informeren, betrekken en bewust maken; een tweede doel is het verbruik
van stroom sturen, zodoende dat de energiehuishouding in Nederland efficienter en duurzamer wordt. Ook worden er op termijn API’s ontwikkeld die andere apps en apparaten kunnen gebruiken voor automatisch maximaal “groen” energiegebruik. Apparaten zoals vriezers en (close-in) boilers, hoeven bijvoorbeeld maar af en toe te werken om het apparaat weer een dag koud resp. warm te maken en kunnen bij uitstek als eerste via de App aangestuurd worden.

Ligplaats vrij (Erik Konijnenburg/ Leon Gommans/ Team ‘Open Haven’): De app geeft schippers real-time inzicht of een ligplaats mogelijk beschikbaar is en geeft een beschrijving van de kenmerken van een ligplaats.

Water per KM (Marc Philippart/ Rijkswaterstaat): Gebruikt de schat aan waterstandsverwachting informatie van RWS op een heel laagdrempelige, toegankelijke wijze. RWS zet de specifieke modelinformatie om naar een dataset die per KILOMETER uitgelezen kan worden, zowel op de rivieren, de oevers van het IJsselmeer/Markermeer als de gehele kustlijn.

Winnaar 2013

OmgevingsAlert

IBC_088_2013-01-24-13-21-26OmgevingsAlert (www.omgevingsalert.nl) scoorde volgens de jury het hoogst op originaliteit, potentie, businessmodel, bruikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. De applicatie geeft inzicht in welke vergunningaanvragen in iemands buurt spelen, variërend van een sloop-, bouw- of kapvergunning tot een milieuvergunning. Op deze manier kan gemakkelijk het  overzicht worden bewaard in de eigen buurt (met behulp van een alert-functie) zonder de huis-aan-huis bladen te hoeven raadplegen. Het team van OmgevingsAlert bestaat uit Christiaan Rasch (bureau Andersteboven) en Tom & Susan Pesman (9 to 5 development). De applicatie is nu nog voor slechts een beperkt aantal gemeenten beschikbaar, maar heeft volgens de jury potentie om uit te breiden dankzij een goed doordacht businessmodel. Bovendien is het voor gemeenten zeer eenvoudig zich aan te sluiten om zo ook hun data laagdrempelig  ter beschikking te stellen aan de burger.

Wat is open data?Terug naar activiteiten